Το «άστρο» και το ρίσκο της ΝΔ - Ερωτηματικό αν θα βγει το «χαρτί» Μεϊμαράκη

Στον υπηρεσιακό της πρόεδρο ποντάρει η ΝΔ για την εκλογική της νίκη

«Εγώ ή ο Τσίπρας» είναι το δίλημμα των εκλογών κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ποντάροντας αφενός στο «άστρο» που τον ακολουθεί από τότε που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ και αφετέρου στην «κόπωση» που παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ.Μεϊμαράκης – και η ΝΔ – θέτει το δίλημμα επί προσωπικού.
 
Και πάνω σε αυτό «στοιχηματίζει» για την εκλογική νίκη την προσεχή Κυριακή.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα στοίχημα δύσκολο, για ένα ρίσκο.

Ρίσκο που κανείς δεν θα έπαιρνε μόλις πριν δύο μήνες, όταν ο Τσίπρας εμφανιζόταν να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Η υπογραφή όμως του μνημονίου, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεχείς επιθέσεις πρώην υπουργών κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του ίδιου του Τσίπρα να βρει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα που θα αναιρεί την αμηχανία του για αυτά που πέτυχε, είχαν ως αποτέλεσμα να «τσαλακωθεί» το προφίλ και η εικόνα του Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ έκανε ένα τεράστιο άλμα.

Διότι την ώρα που βρισκόταν στο απόλυτο χάος για το διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά και αναζητούσε ένα πρόσωπο νέο ηλικιακά, φρέσκο πολιτικά, που θα ήταν ικανό να εκφράσει τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της ΝΔ χωρίς να ταυτίζεται με τα άκρα της, επέλεξε – έστω και για κάποιους μήνες – να θέσει στην «κεφαλή» της τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Επιλογή που της βγήκε.

Ο ευθύς και άμεσος λόγος του χωρίς περιστροφές, το ιδιαίτερο ύφος του που τον καθιστά κατανοητό και συνεπώς πειστικό αλλά και η ικανότητα του να συσπειρώσει γύρω του όλους τους ανθρώπους της ΝΔ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνέδραμαν στο να ξαναβρεί το κόμμα του την χαμένη δυναμική του μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Σε αυτήν την πολιτική ιδιοσυγκρασία «ποντάρει» η ΝΔ, η οποία και αυτή δεν έχει πείσει ότι διαθέτει ένα σαφές και πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Το απέδειξε άλλωστε και ο κ.Μεϊμαράκης στο debate με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλη του η επιχειρηματολογία περιστράφηκε στο πώς θα αποδομήσει τον Τσίπρα και τα έως σήμερα πεπραγμένα του.

Συνεπώς, η επιλογή του να τεθεί το δίλημμα των εκλογών επί προσωπικού, δηλαδή «ή Μεϊμαράκη ή Τσίπρα», έχει μια βάση πολιτικής στρατηγικής.

Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μεϊμαράκη να προηγείται σε θετικές γνώμες του αντιπάλου του.

Γνωρίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει μια πειστική επιχειρηματολογία για το τι θα ακολουθήσει την κάλπη, η ΝΔ ποντάρει στο «άστρο» της.

Αλλά αυτή η τακτική έχει και τα ρίσκα της.

Όπως ότι ο κ.Μεϊμαράκης είναι απόλυτα ταυτισμένος με την πολιτική διαδρομή και τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών της ΝΔ και συνεπώς δεν είναι παρά ένας ακόμα εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού συστήματος.

Ο οποίος ενδεχομένως «κουβαλά» μαζί του όλες εκείνες τις παθογένειες του «παλιού», οι οποίες ενδεχομένως δεν θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν για την ανανέωση της χώρας.

Το εάν το «άστρο» της ΝΔ θα λάμψει ή θα σβήσει και το εάν το ρίσκο θα βγει, θα φανεί σε δύο 24ωρα.




Σπύρος Χριστόπουλος

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη