Ποια capital controls ;;;

«Ο φόβος είναι η βασική αιτία μη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας όμως πως θα πάρει καιρό η επιστροφή των καταθέσεων.

Όσον αφορά την άρση των capital controls θεωρεί ότι είναι πιθανή αν όχι όλων αλλά των περισσότερων περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους».

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας να προβλέπει την άρση των capital controls και πάντα τα γεγονότα την διαψεύδουν.

Φαίνεται ότι οι για «πρώτη φορά αριστερά» κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ακόμα τη ζημιά που έχουν κάνει στην ελληνική οικονομία με την επιβολή των capital controls, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην ιστορία.

Και η ζημιά είναι η καθολική απώλεια της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρηματιών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που αποδείχτηκε ότι είναι έρμαιο στη διάθεση του κάθε άσχετου και ανίκανου υπουργού των οικονομικών ή του συνόλου μια κυβέρνησης με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Απόδειξη δε είναι τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων που έχουν φύγει από τις τράπεζες και έχουν κατευθυνθεί σε άλλους τόπους φύλαξης.

Πώς να εμπιστευθούν οι πολίτες τις οικονομίες τους σε ένα σύστημα ύπουλο και αναξιόπιστο;;; Προτιμούν να τις έχουν στη δική τους εποπτεία με όποιο τρόπο μπορούν, από να τις έχουν στη ευχέρεια και τη διάθεση της κρατικής φορομπηχτικής πολιτικής και «διαχείρισης».

Το κακό έχει γίνει πλέον και είναι αδιόρθωτο, όσο και προσπαθούν κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι να μας πείσουν για το αντίθετο.

Σε συνδυασμό δε με την ανικανότητα των «τρανών» να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό κλίμα (εδώ και χρόνια) δηλ. σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές και εργασιακά ( και εδώ θα πρέπει να αποδοθεί ευθύνη και στους διάφορους εργατοπατέρες και συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν σαμποτάρει πολλές φορές ανάλογες προσπάθειες) για την προσέλκυση επενδύσεων, η πολυπόθητη «ανάκαμψη» θα αργήσει πολύ να κάνει την εμφάνιση της, τουλάχιστον όσον αφορά σε επενδυτές από το εξωτερικό όσο και να μιλάνε για την «επερχόμενη ανάκαμψη» αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν.

Δεν έχουν καταλάβει όλοι αυτοί ότι οι επενδυτές δεν είναι ηλίθιοι και δεν περιμένουν από κανένα Τσίπρα ή καμιά Κατσέλη να πειστούν να μας επισκεφτούν «επενδυτικά».

Κατά συνέπεια, άρση των capital controls δεν περιμένουμε ούτε μέχρι το τέλους του έτους, ούτε βελτίωση των οικονομικών της χώρας. Πολύ δε περισσότερο οι πολίτες δεν πρόκειται να εμπιστευτούν τις οικονομίες τους σε ένα ανασφαλές και αναξιόπιστο σύστημα.

Έχουμε μπουχτίσει από τα ψέματα, δεν χωράμε άλλα. Φτάνει πια..


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη