Αυτοί είναι οι φόροι που έχουν πάρει φόρα και έρχονται να μας σπρώξουν να πάμε στη κατηφόρα!

Ο πρώτος είναι το ειδικό τέλος αλληλεγγύης, ο οποίος επιβάλλεται για τα εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ και ο οποίος αποδίδει περίπου 814 δις ευρώ το για το 2015, μέσω της άμεσης παρακράτησης από τους μισθούς. Στο μνημόνιο υπάρχει ήδη πρόβλεψη για την μονιμοποίηση του φόρου μέσω της ένταξης της εισφοράς στην νέα φορολογική κλίμακα.
Ο δεύτερος φόρος που θα είναι δύσκολο να μην μονιμοποιηθεί, είναι ο περίφημος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων, που έρχεται λίγες μέρες μετά τις εκλογές.
Ο φόρος είναι ο «απόγονος» του περίφημου ΕΕΤΗΔΕ (πιο γνωστό ως χαράτσι της ΔΕΗ ) και είναι προγραμματισμένος να αποδώσει 2,65 δις ευρώ το 2015 και το 2016. Θα είναι πολύ δύσκολο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για ένα φόρο τόσο υψηλής απόδοσης για το 2017 και το 2018. Συνεπώς η ισχύς του θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με επιμέρους αλλαγές στα κλιμάκια και την ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να ισχύσουν για το 2016. Μπορεί να του αλλάξουν άλλη μια φορά όνομα αλλά και εδώ η ουσία μένει η ίδια.
Ο τρίτος φόρος που αναμένεται να μονιμοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια, είναι το περίφημο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ το χρόνο, το οποίο πληρώνουν περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο τέλος φέρνει στα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Τέλος υποψηφιότητα για μονιμοποίηση βάζουν και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, που θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο και θα αποδώσουν συνολικά περίπου 1,85 δις ευρώ επιπλέον έσοδα το χρόνο. Τούτο, διότι και σε αυτήν περίπτωση θα είναι δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ή να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέψει την μείωση των συντελεστών του βασικού έμμεσου φόρου.
Επομένως θα βάλουμε βαθιά τη τσέπη καθώς:
Εκκαθαριστικά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το έτος 2015 στα οποία θα αναγράφονται και φέτος ποσά φόρων «φουσκωμένα» κατά 33%-67%, καθώς θα είναι υπολογισμένα με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 αλλά και με βάση το αυθαίρετο σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας» που προβλέπει ο «μνημονιακός» νόμος 4223/2013, σχεδιάζει να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογούμενους, λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί μετά την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙΙ από την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 δεν θα έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα εφαρμοστεί για όλα τα κτίσματα παλαιότητας άνω του ενός έτους το ίδιο αυθαίρετο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ίσχυσε πέρυσι. Το σύστημα αυτό προβλέπει για όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα:
α) τον προσδιορισμό του οφειλόμενου κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 οι οποίες ίσχυαν το έτος εκείνο για τα νεο ανεγερθέντα διαμερίσματα (!),
β) τον υπολογισμό του συντελεστή παλαιότητας των κτισμάτων, με τέτοιο τρόπο ώστε ο φόρος όχι μόνο να μη μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα, αλλά να αυξάνεται περαιτέρω για τα περισσότερα παλαιά κτίσματα!
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις απίστευτες αυθαιρεσίες του συστήματος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με βάση τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει και φέτος να εισπράξει το φόρο αυτό από εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με «καπέλο» από 33% έως 67%: Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει καθιερώσει μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνονται όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κτίσματα. Οι συντελεστές του Βασικού Φόρου ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.


Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη