Αλήθειες για την κοντή μας μνήμη.....!!!!

Λένε πως ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα στη σύγχρονη εποχή, ποτισμένο με το είναι του, αποτελεί πλέον η βραχύβια μνήμη, που ανταγωνίζεται στα ίσια αυτή του χρυσόψαρου... Πριν από 2,5 χρόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο τους σε εκείνες τις διπλές εκλογές του 2012, με προεκλογική τους σημαία το «όχι άλλα μέτρα, όχι άλλα βάρη», πέτυχαν να μπερδέψουν τόσους όσους χρειάζονταν, για να πάρουν τις απαραίτητες ψήφους και να σχηματίσουν τη συγκυβέρνησή τους.

Χρόνος πολύ μικρότερος από τα 10 χρόνια που ο "επίτιμος" επιχειρηματολογούσε πως χρειάζονται για να λησμονεί ο Έλληνας μεγάλα και ως προς το συναισθηματικό τομέα γεγονότα, για να ξεχάσει.
Επειδή οι δύο συγκυβερνήτες άλλη μέθοδο δε φαίνεται να γνωρίζουν, έστησαν τις προηγούμενες μέρες το νέο κόλπο «της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση».
Θέλοντας να μας πουν ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι πετυχημένη και αποδίδει, έριξαν στην πιάτσα το σενάριο «τέλος το ΔΝΤ, τέλος η επιτήρηση, η υγιής χώρα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές». Αρκεί να βρεθούν οι 180 βουλευτές να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συνεχιστεί η σοφή διακυβέρνηση της γαλοζοπράσινης συμμαχίας...
Όμως, η πραγματικότητα έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Είναι επίμονη! Όσο κι αν τη διαστρεβλώσεις, όσους μηχανισμούς χειραγώγησης κι αν χρησιμοποιήσεις, αυτή θα είναι εκεί και θα σου το υπενθυμίζει.
Έτσι λοιπόν, οι δανειστές υπενθύμισαν στους κυρίους Σαμαρά-Βενιζέλο ότι μπορούν να προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εγχώριους αφελείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φύγει η χώρα από τους μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης. Το επιχείρημά τους είναι ατράνταχτο: όσο χρωστάτε θα κάνετε αυτό που σας λέμε.
Τι λένε λοιπόν οι δανειστές:
Η έξοδος στις αγορές, σύμφωνα με το καταστατικό του ESM (του περίφημου μηχανισμού στήριξης: European Stability Mechanism), προϋποθέτει την ενεργοποίηση της «προληπτικής» πιστωτικής γραμμής, η οποία όμως οδηγεί σε «ενισχυμένη επιτήρηση» και σε «υιοθέτηση μέτρων».
«Εάν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, θα υπάρξουν και όροι. Αυτό είναι γεγονός, δεν είναι πρόταση». Αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά το τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Και επειδή οι δανειστές δεν είναι (αφελείς) Έλληνες ψηφοφόροι, υπενθυμίζουν ότι όλα αυτά - ότι δεν μπορεί να σταματήσει η εποπτεία - είναι συμφωνημένα και υπογεγραμμένα από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. Ας δούμε πώς, γιατί η μνήμη είναι κοντή μεν, αλλά τα γραπτά, δυστυχώς για όλους, μένουν.
Τι ακριβώς λοιπόν προβλέπεται στην ιδρυτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM); Τα άρθρα λοιπόν που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του ESM, όταν μια χώρα της ευρωζώνης καταφύγει σε αυτόν, αναφέρουν:
♦ Άρθρο 4 - Ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής: «Η ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής γίνεται με πρωτοβουλία του μέλους του ESM - δικαιούχου. Το μέλος έχει τη δυνατότητα [ευελιξία] να ζητήσει άντληση χρηματοδότησης οποιαδήποτε χρονική στιγμή της περιόδου κατά την οποία είναι διαθέσιμη η πιστωτική γραμμή, με βάση τους συμφωνηθέντες όρους. [Το μέλος] ενημερώνει τον ESM τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα από την εκδήλωση της πρόθεσής του να αντλήσει πόρους, ανάλογα και με το μέγεθος του ποσού που σκοπεύει να ζητήσει».
♦ Άρθρο 5 - Ενισχυμένη Επιτήρηση: «Όταν χορηγείται προληπτική πίστωση (PCCL: Precautionary Conditioned Credit Line) ή αντλείται ενισχυμένη πίστωση (ECCL: Enhanced Conditions Credit Line), το μέλος του ESM υπόκειται σε ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της γραμμής πίστωσης. Ένα μέλος του ESM υπό ενισχυμένη επιτήρηση, υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενεργεί ευρισκόμενη σε επαφή με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (ESA) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (EBSR), όπου ενδείκνυται και με το ΔΝΤ, υιοθετεί μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή πιθανών πηγών δυσκολιών».
Είναι λοιπόν προφανές και αλήθεια ταυτόχρονα ότι σε οριακές καταστάσεις υψηλού κινδύνου μπορεί να σωθείς ακόμα και μ' ένα "λάθος χάρτη", όταν αυτός σε εμψυχώνει να μην παραλύσεις από φόβο και εντείνει τις αισθήσεις σου να αναζητήσεις τα πιθανά σενάρια του απεγκλωβισμού σου. Όμως πρέπει να είσαι τρελός ή ίσως ποιητής για να κυνηγάς τους λάθος χάρτες, λάθος ανθρώπους, λάθος στιγμές. Οι πολιτικοί διαχειριστές ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, με την κοντή μνήμη των πολιτών της, εξακολουθούν να διαπράττουν την ίδια ύβρη, προσπερνώντας το δεδομένο ότι τα ανθρώπινα πράγματα είναι παλίρροια.
Να φοβάστε λοιπόν, κύριοι, εύλογα όταν οι πολλοί βρίσκονται σε ευφορία και τρέχουν όλοι μαζί σαν κοπάδι στην ίδια κατεύθυνση και να είστε άφοβοι μόνο όταν οι πολλοί τρέμουν και πανικόβλητοι το βάζουν στα πόδια στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Του Γιώργου Σαχίνη

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ