Ζήσε μακριά από τη «σκιά» της κατάθλιψης!

Η κατάθλιψη είναι η πιο συνήθης ψυχολογική διαταραχή των ανθρώπων σήμερα καθώς και η πιο συνηθισμένη αιτία απόσυρσης από την εργασία, από την κοινωνική δράση, τη ζωή.


Είναι μία κατάσταση "από-προγραμματισμού", αποδιοργάνωσης & σύγχυσης συναισθημάτων, κατακερματισμός της σκέψης  και ολικής "αποσύνθεσης" του Είναι μας & "αποσύνδεσης" από τη Ζωή.

Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί και καταχωρηθεί ως ασθένεια, την οποία χρειάζεται «να θεραπεύσουμε» ή καλύτερα να απαλλαχθούμε από ένα δυσβάστακτο βραχνά o οποίο μας μας πνίγει, μας δημιουργεί αίσθημα αγωνίας & μας στοιχειώνει.

Πράγματι, είναι μια κατάσταση "μαρτυρική" για αυτόν/-η που την βιώνει. Ο πάσχων/-ουσα ζει σε μια εφιαλτική κατάσταση, όπου κατακλυσμιαία, απροσδόκητα & απροειδοποίητα βομβαρδίζεται από εικόνες φρίκης, απόκοσμες μορφές , εικόνες δυστοπικές ολέθρου, φρίκης, απόγνωσης και ματαιότητας.

Ο «καταθλιπτικός εαυτός» γεννιέται μέσα μας, επιδιώκει να είναι μαζί μας συνεχώς & αδιαλείπτως, είναι ο σιωπηλός δολοφόνος που μας υπονομεύει & επιβουλεύεται την ευτυχία και την πρόοδο μας. Μας πολεμά και θέλει να ζούμε στο τέλμα σε μια διαρκή κατάσταση πόνου, παραίτησης, ματαιότητας & απελπισίας.

 Είναι ο αμείλικτος τύραννος & δυνάστης μας, ο δήμιος που έχει έναν αναίμακτο & ύπουλο τρόπο, διαρκώς να επιδιώκει το "θάνατο" μας, απονεκρώνοντας  την ψυχή μας.

 Τι τροφοδοτεί την κατάθλιψη;

Μήπως ο όλο και πιο πολύπλοκος & απαιτητικός τρόπος ζωής μας κάνει πιο ευάλωτους; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και ότι οι περιπτώσεις της κατάθλιψης διαφέρουν ανά περίπτωση.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί κάποιο "πανάκειο" ή... θαυματουργό μοντέλο θεραπείας  που θα βοηθά όλους όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, όμως υπάρχουν μερικά απλά _πράγματα_ που αξίζει να θυμάστε τις μέρες που νιώθετε δυσθυμία, αίσθημα κόπωσης, πιεσμένοι...

 Ξεκινάμε , λοιπόν...

 Η αυτοεκτίμησή σας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε και ερμηνεύετε τον κόσμο γύρω σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αυτοεκτίμησή σας. Όταν αισθάνεστε ηττοπάθεια, ανασφάλεια, έχετε έλλειψη εμπιστοσύνης,  αμφισβητείτε τις ικανότητες σας & απαξιώνετε τον εαυτό σας, τότε είναι που αποκτάτε εμμονή με τους πάντες γύρω σας, γίνεστε καχύποπτοι, ευέξαπτοι, αντικοινωνικοί και φθονείτε τους άλλους για όσα  τους έχουν δοθεί και για εκείνα που θα έπρεπε να έχετε εσείς.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης δημιουργεί εσωτερικές ανισορροπίες και συγκρούσεις που σταδιακά  οι επιπτώσεις θα γίνουν εμφανείς στην πορεία της ζωής σας.

Είναι εντάξει να κάνεις λάθη.Τα λάθη εξ' άλλου είναι τα σκαλοπάτια της προόδου σου. Εάν δεν πέφτεις κατά διαστήματα, τότε δεν προσπαθείς αρκετά και επομένως δεν μαθαίνεις. Πάρε ρίσκα, σκόνταψε, πέσε και μετά σήκω και προσπάθησε ξανά. Εκτίμησε ότι πιέζεις τον εαυτό σου να μοχθήσει, να μάθει, να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί.

Αν η οικογενειακή σας κατάσταση ήταν πάντα προβληματική & άκρως ακατάλληλη από άποψη θετικών παραδειγμάτων/παραστάσεων (περιβάλλον θαλπωρής, φροντίδας, υποστήριξης, αγάπης, γαλήνης), αν η σχέση σας με τους γονείς σας δεν ήταν ποτέ θετική ή αν δεν ωριμάσατε ποτέ συναισθηματικά, η αυτοεκτίμησή σας πιθανώς θα είναι χαμηλή.

Κάθε μέρα συνεχίζετε να βιώνετε ανεξήγητη θλίψη, έλλειψη κινητοποίησης και αποθάρρυνση που οδηγούν στην κατάθλιψη.

Το να βυθίζεσαι στην απελπισία, να παραμελείς τον εαυτό σου, να δέχεσαι παθητικά  ότι δεν υπάρχει καμία "διέξοδος", να μεμψιμοιρείς και να αναθεματίζεις Θεούς & Δαίμονες για τα όσα δεινά σου, επιτρέπεις την αποσύνθεση του εαυτού σου. 

Σιγουρευτείτε, λοιπόν ότι δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην αυτοεκτίμησή σας! Θα δείτε ότι θα αναγεννηθείτε από τις στάχτες σας, θα αποτινάξετε τα δεσμά αυτο-λύπησης, του συναισθηματικού κενού & της αυτο-ενοχοποίησης.  Θέστε ως στόχο να γίνεται οι πρωταγωνιστές στη ζωή σας και όχι κομπάρσοι!

 ... Ο πόνος σας δεν θα διαρκέσει για πάντα

 Η κατάθλιψη έχει βραχύβια διάρκεια δεν διαρκεί για πάντα, ούτε και ο πόνος που αισθάνεστε και σας παραλύει, σας διαβρώνει εσωτερικά και με μαθηματική ακρίβεια σας  οδηγεί στον συναισθηματικό μαρασμό & αφανισμό.

Αν προσεγγίζετε κάθε μέρα με πιο λογικό τρόπο, αποκλείοντας τις αρνητικές σκέψεις σας και επιμένοντας στα όνειρά σας, στις επιθυμίες σας, στο όραμα σας η κατάθλιψη θα σας αφήσει, μέχρι που τελικά θα γίνει μια μακρινή σκιά που θα ξεφτίζει και θα χάνεται και θα νιώθετε ότι μεταμορφώνεστε από μια άνυδρη έρημο συναισθημάτων σε μια όαση από όπου θα αναβλύζει η αισιοδοξία, η χαρά, η ζωή.

Εξάλλου η πηγή της ευτυχίας βρίσκεται εντός σας , δεν χρειάζεται  να ψάξετε πολύ & να ταξιδέψετε μακριά. Το θέμα είναι να θελήσετε να τη αναζητήσετε και το σωστό μέρος είστε ΕΣΕΙΣ!

 Να είσαι η αλλαγή που περιμένεις να δεις στον κόσμο. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι σήμερα, και άσε την αισιοδοξία να εμπνεύσει, να σε παρασύρει, να σε καθοδηγήσει στο ταξίδι σου στο αύριο. Η ευτυχία συνήθως βρίσκεται όταν και όπου εσύ αποφασίσεις να την αναζητήσεις. Αν ψάχνεις την ευτυχία μέσα στις ευκαιρίες που έχεις, τελικά θα την βρεις.

- Σταμάτα να κρατάς κακίες...

Μην ζεις τη ζωή σου με το μίσος στην καρδιά σου. Θα καταλήξεις να τραυματίζεις ανεπανόρθωτα τον εαυτό σου περισσότερο από ό, τι τους ανθρώπους που μισείς.

Θα πρέπει να μάθεις να συγχωρείς. Είναι σίγουρος και ασφαλής τρόπο να βρεις τη γαλήνη, να ελευθερώσεις τον εαυτό σου! Να απαλλαχθείς από κάθε αρνητικό συναίσθημα που σε μπλοκάρει και σε αποσυντονίζει συναισθηματικά & σε οδηγεί στο βάραθρο της έσχατης καταστροφής του συναισθηματικού κόσμου. Και να θυμάσαι, η συγχώρεση δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους, είναι και για σένα. Είναι μια μορφή εξιλέωσης, ανακούφισης , απελευθέρωσης  από δυσάρεστα συναισθήματα. Αν χρειάζεται, συγχώρεσε τον εαυτό σου, προχώρησε και προσπάθησε να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά, από το να κλείνεσαι στον εαυτό σου, να ματαιοπονείς, να μεμψιμοιρείς και να καταριέσαι θεούς και δαίμονες, τον εαυτό σου, τον κόσμο.

Η συγχώρεση (αυτό που λέει ο συχνά ο κόσμος δώσε τόπο στην οργή) προσφέρει απελευθέρωση από τα δυσάρεστα συναισθήματα, ψυχική ηρεμία, ψυχολογική κάθαρση και ηθική ικανοποίηση στο άτομο. Το άτομο αποδεσμεύεται από το παρελθόν και βιώνει τη λύτρωση.

Η συγχώρεση είναι ενσυνείδητη υπέρβαση του εαυτού μας που μας απαλλάσσει από μαύρες σκέψεις εκδίκησης & μίσους και αρνητικά συναισθήματα. Αντιθέτως, απαιτεί αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η αποδοχή της παραδοχής των αδυναμιών μας, η συνειδητοποίηση του ότι κάνεις δεν είναι τέλειος, θα μας οδηγήσει σε κατάσταση αυτογνωσίας, επίγνωσης του ίδιου μας του εαυτού με τα λάθη και τις αδυναμίες & ταυτόχρονα καλλιεργείς την ικανότητα κατανόησης και των αδυναμιών των άλλων ανθρώπων. Η ικανότητα να συγχωρούμε τους άλλους εξαρτάται από το πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας, πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας και από το πόσο θέλουμε να απαλλαγούμε από μνήμες τραυματικών γεγονότων που κυριεύουν και τραυματίζουν τη ψυχή.

Να θυμάσαι...

ότι η παγίδα του μίσους είναι ότι σε δένει με τον χειρότερο εχθρό σου που δεν είναι άλλος από την κατάθλιψη!

- Σταματήστε να είστε σε αδράνεια...

Μην σκέφτεστε πάρα πολύ, μην είστε αναβλητικοί,  έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόβλημα εκεί που καν δεν υπάρχει! Αξιολογήστε τις καταστάσεις και αναλάβατε αποφασιστική δράση. Αυτό θα σας βγάλει από τον φαύλο κύκλο του αισθήματος της κενότητας, της αναξιότητας, της ματαιότητας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι που αρνείστε ή διστάζετε να αντιμετωπίσετε. Η πρόοδος περιλαμβάνει ρίσκο και σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει περιθώριο για αναβλητικότητα, παρελκυστική αντιμετώπιση της κατάστασης και υποχωρήσεις  Δεν μπορείτε να προχωρήσεις στην δεύτερη φάση εάν το πόδι σου παραμένει στην πρώτη, ένας καρκινοβατείς, βραδυπορείς. Διαιωνίζετε την καταστροφική καθήλωση σου στο τέλμα, την απραξία, στο περιθώριο της ζωής.

- Ρίξτε όλη σας την προσοχή στο παρόν, μην βαυκαλίζεστε με το παρελθόν

Το παρελθόν είναι πίσω σας, πέρασε, δεν είναι πια εδώ. Ας μην ανακαλείτε οδυνηρές και δυσάρεστες μνήμες του παρελθόντος με θυμό, αλλά ούτε να ατενίζετε το μέλλον με φόβο αλλά να είστε πραγματιστές,  να παρατηρείτε και να ζείτε στο παρόν με επίγνωση.

Τι νόημα έχει να στρέφετε την προσοχή σας σε εκείνες τις μέρες ένα μήνα ή ένα χρόνο πριν, όταν το μόνο που πετυχαίνετε είναι να προκαλείτε πόνο & οδύνες στον εαυτό σας; Δεν αξίζει, αλλά ούτε και να αρχίσετε να σκέφτεστε το μέλλον με μοιρολατρικό τρόπο. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποια κρυστάλλινη σφαίρα, δεν μπορείτε να ξέρετε τι θα συμβεί.

Αυτή η στιγμή που <<Ζεις>> είναι ένα θαύμα. Είναι η πλέον μόνη εγγυημένη στιγμή για σένα. Η στιγμή που <<Ζεις>> είναι η ζωή σου. Σταματήστε να σκέφτεστε για το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι τα πράγματα στο μέλλον. Σταμάτα να σκέπτεσαι τι συνέβη ή δεν συνέβη στο παρελθόν. Μάθε να είσαι στο εδώ και τώρα και ζήσε την ζωή όπως συμβαίνει. Εκτίμησε τον κόσμο για την ομορφιά & τα αγαθά που παρέχει αυτή την στιγμή.

- Ονειρευτείτε...!

Η δύναμη της σκέψης σας μπορεί να σας μεταφέρει σε κάποια υπέροχη στιγμή που νιώθατε ευτυχισμένοι, στην παραλία από το νησί των διακοπών σας! Σας μεταφέρει ήχους, χρώματα, μυρωδιές, ανθρώπους… δεν είναι εντυπωσιακό;

Εγκαταστήστε λοιπόν ένα καινούργιο λειτουργικό στον εγκέφαλο σας που θα τον κάνει να σκέφτεται πάντα θετικά, θα προσπερνά τους φόβους και δεν θα τους μετατρέπει σε εικόνες ειδυλλιακές, ονειρικές, φωτεινές.  Θα αγνοεί τις κακές σκέψεις για πιθανές αποτυχίες και θα τις μετατρέπει σε μια μεγάλη εικόνα επιτυχίας και αυτοπεποίθησης .

Θα δείτε ότι με την πάροδο του χρόνου και η ζωή σας θα γίνει πιο όμορφη και θα πλησιάζει την ζωή που ονειρευτήκατε αλλά και η συμπεριφορά σας θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο αποδεκτή από εσάς το περιβάλλον σας.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ζει το εδώ και το τώρα με τη μέγιστη ένταση και ευτυχία που αξίζετε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να προσπαθήσετε.



- Ζητάτε πάντα βοήθεια από τους κατάλληλους ανθρώπους

Ίσως έχετε ακούσει τους ανθρώπους να λένε «πρώτα θα πρέπει να στραφείς στην οικογένειά σου, δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ».

Αυτό ισχύει, όμως έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι, αν διαγνωσθείτε με καταθλιπτική διαταραχή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είστε ένα αδύναμο & ευαίσθητο άτομο «που είναι πάντα λυπημένο».

Οι άνθρωποι που απολαμβάνετε την παρέα τους, θα πρέπει να σας αγαπούν, να σας εκτιμούν, να σας ενθαρρύνουν να βελτιώνεστε με υγιής και συναρπαστικούς τρόπους. Είναι αυτοί που θα έχουν τη διάθεση να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ζωντανός, αυτοί που δεν αγκαλιάζουν μόνο αυτό που είσαι τώρα, αλλά αγκαλιάζουν αυτό που θέλετε να είστε, να μεταμορφωθείτε άνευ όρων.

Αν δεν μπορείτε να έχετε έναν πιστό φίλο, να είστε ο ίδιος φίλος του εαυτού σας, διδάσκει ο σπουδαίος φιλόσοφος και μαθηματικός της αρχαιότητας Πυθαγόρας.

Προσοχή...


Αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία και έπειτα στηριχτείτε σε συγγενείς και φίλους που ξέρουν πραγματικά να σας ακούνε, να σας παρηγορούν και να λένε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή. Ναι μεν, είναι θεμιτό να προσπαθήσεις να «θεραπεύσεις» το πρόβλημα με θεωρίες «αγάπης και φωτός» που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αληθινή ζωή!

Να θυμάστε ότι...

δεν πρέπει να ξεχνάτε να υπενθυμίζετε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι σας αγαπάνε και των οποίων ο τρόπος δεν σας εκφράζει, δεν σας καλύπτει, σας φθείρει, απαντήστε όπως ο Μολιέρος, ο μεγάλος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ότι: Αν αυτός είναι ο δικός σας τρόπος να αγαπάτε, σας παρακαλώ να με μισήσετε.

- Η κατάθλιψή σας δεν θέλει να βγει από το σπίτι...

Είναι κάτι που αληθεύει!

Η κατάθλιψή σας αγαπάει... το σκοτάδι και τα ερμητικά κλειστά παντζούρια. Λατρεύει τη σιωπή, το να σας κλειδώνει στον εαυτό σας με αρνητικές, δυσοίωνες ή μοιρολατρικές σκέψεις.

Μην την αφήνετε να ορίζει τη ζωή σας, να βγαίνετε έξω και να  περπατάτε για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Αναπνεύστε το φρέσκο αέρα, αφήστε τον ήλιο να σας λούσει με τη ζεστασιά του και μιλήστε με τους ανθρώπους που συναντάτε. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ζωή... κίνηση, φως, χαρά.

- Η κατάθλιψη προτιμάει το πρόχειρο φαγητό...

Γλυκίσματα, σνακ, κατεψυγμένα γεύματα, φαστ φουντ… όλες αυτές οι τροφές καταπραΰνουν την υπερένταση σας, κατευνάζουν την νευρικότητα σας και σας προσφέρουν μια πρόσκαιρη ικανοποίηση, όμως στην πραγματικότητα ενισχύουν τη χημική ανισορροπία της κατάθλιψης, τροφοδοτώντας τους αρνητικούς νευροδιαβιβαστές.

Αρχίστε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε νερό και τσάι. Μια υγιεινή & ισορροπημένη διατροφή σάς βοηθάει να αισθάνεστε ευεξία και το σώμα σας θα αρχίσει να αποβάλλει τις τοξίνες. Γιατί ένα υγιής νους απαιτεί και υγιές, δυνατό, κραταιό σώμα (νους υγιής εν σώματι υγιεί).

- Αποφασίστε να πείτε «όχι» στην κατάθλιψη...

Αυτό είναι σπουδαία υπόθεση. Το να αντιταχθείτε στα κελεύσματα και τις παράλογες ιδιοτροπίες της κατάθλιψης και να πείτε «όχι» στην κατάθλιψη απαιτεί πολλή δύναμη, αποφασιστικότητα και μεγάλο απόθεμα θάρρους, όμως ένα είναι σίγουρο δεν είστε το άθυρμα, το υποχείριο... το θύμα της κατάθλιψη σας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να κινείστε στους ρυθμούς της, δεν έχετε το δικαίωμα να τις αναγνωρίζετε παντοδυναμία και να τις εκχωρείτε δικαιώματα ελέγχου & χειραγώγηση σας. Πιστέψτε το δεν είστε η κατάθλιψη σας. Αποποιηθείτε το ρόλο να είστε η προσωποποίηση της ασχήμιας της , της κατήφειας της, της αποκρουστικής της όψης.

Είστε ένα ανθρώπινο πλάσμα που αξίζει να βρει ξανά την ευτυχία,την ηρεμία και την γαλήνη που θα πρέπει να έχει αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τη ζωή, με ενθουσιασμό και ελπίδα.

Για να πετύχετε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο άθλο θα κληθείτε να διαβήτε Συμπληγάδες Πέτρες, να περάσετε Ρουβίκωνες, να περάσετε δια πυρός και σιδήρου & να σταθείτε όρθιοι.

Ξεχάστε  προκαταλήψεις, φοβίες και τις ιδέες σου, όλες τις προηγούμενες θεωρίες και απόπειρες να ζήσετε. Ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι το μαρτύριο δεν θα λάβει τέλος.

Μπορεί μέρα με τη μέρα, τα πράγματα φαίνονται ότι χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο. Αυτοσκοπός σας θα πρέπει να είναι συνειδητοποιήσετε ότι θα πρέπει να βγείτε από το σκοτεινό τούνελ της οδύνης, της απελπισίας, της εξαθλίωσης σου.

Με αποφασιστικότητα, πυγμή, ζήλο & πίστη στις δυνάμεις μας, οι παρατεταμένες στιγμές, ώρες και μέρες, μέσα στις οποίες θα νιώθουμε να βουλιάζουμε, να βαλτώνουμε, να χανόμαστε θα αποτελέσουν ισχυρή ένδειξη ότι θα πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο, την αδράνεια, την πνευματική οκνηρία. Φωνάζοντας στον Εαυτό μας "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ".

Τίποτα δεν έχει σημασία, τίποτα δεν έχει νόημα, τίποτα δεν αξίζει από τον τρόπο που λειτουργώ, δρω, σκέπτομαι, συμπεριφέρομαι στο εαυτό μου και στους γύρω μου. "Καιρός να δείξω στον εαυτό μου αληθινή συμπόνια, αγάπη και κατανόηση".

Να συνειδητοποιήσετε, ότι...

πρόκειται για μια δοκιμασία από την οποία έχετε την δυνατότητα να αποδείξετε σε εσάς πόσο ικανός, δυνατός  και συγκροτημένος άνθρωπος μπορείτε να γίνετε ή μπορείτε να είστε από εδώ και τώρα. Χρειάζεται όμως για αυτό να αντιληφθείτε ότι μας συμβαίνει γίνεται για να ωριμάσετε ως άνθρωποι, να καλλιεργήσετε ικανότητες διαχείρισης προβλημάτων και να νιώσετε άξιοι και ικανοί μαχητές της ζωής. Ζωντανοί!

 Φωνάξτε δυνατά, μέσα σας...

 Οι μέρες που ένιωθα ένας άνθρωπος εντελώς ανίσχυρος, κουρελιασμένος, αδύναμος να ελέγξω   είτε το σώμα είτε το νου σου...έχουν περάσει ανεπιστρεπτί & για ΠΑΝΤΑ

Πηγή



Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη