Περί προσευχών:

Σε κάποιο αρχαίο «Γνωμολόγιο» διαβάζουμε τα εξής για τις «προσευχές». «ει ταις των ανθρώπων ευχαίς ο θεός κατηκολούθα, θάττον αν απώλλυντο πάντες άνθρωποι, συνεχώς πολλά και χαλεπά κατ’ αλλήλων ευχόμενοι», δηλαδή: «Αν ο θεός εισάκουε τις προσευχές των ανθρώπων, σύντομα θα χάνονταν όλοι οι άνθρωποι γιατί όταν προσεύχονται ζητούν διαρκώς ο ένας για τον άλλο πολλά και άσχημα» (βλ. «Επίκουρος», υπό Γ. Ζωγραφάκη, εκδ. «Το Βήμα», Αθήνα 2015, σελ. 198-199).
Πρόκειται για μια αλήθεια η οποία, κατά κανόνα, επιπολάζει παρά τοις Έλλησι τούτων των χαλεπών καιρών.
Χαράσσοντας αυτές τις … αντιδημοφιλείς γραμμές για τους χριστιανούς ορθοδόξους, μού έρχονται στο νου τούτα τα … χριστιανικά λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου: «Πολλοί προσεύχονται να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα»!
Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών …

Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου

Αθήνα 30/5/2016

Υποθήκες από το πολίτευμα της Σπάρτης
-«Ο Λυκούργος, κατάργησε αρχικά όλα τα χρυσά και ασημένια νομίσματα και εισήγαγε τη χρήση σιδηρών νομισμάτων, στα οποία έδωσε τόσο μικρή αξία που ήταν δύσκολη η φύλαξή τους».
-«Στη συνέχεια ο Λυκούργος εδίωξε από τη Σπάρτη όλους τους άχρηστους και περιττούς καλλιτέχνες από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν φύγει από μόνοι τους, γιατί με το καινούριο νόμισμα κανένας δεν αγοράζει πλέον έργα τέχνης αφού το σιδερένιο νόμισμα ήταν καταγέλαστο στα άλλα ελληνικά κράτη και δεν είχε καμιά αξία».
-«Έτσι, με τον καιρό, η υλική αφθονία υποχωρούσε ολοένα και ο πλούτος δεν ήταν πλέον προνόμιο αφού κανείς δεν μπορούσε πλέον να τον επιδείξει δημόσια»
-«Όταν οι Σπαρτιάτες διασκέδαζαν δεν αναφέρονταν ποτέ στα χρήματα και στο εμπόριο. Η μεγαλύτερη αποστολή των Σπαρτιατών ήταν η υπηρεσία στον πόλεμο».

ΣΗΜ. Τα παραθέματα ανήκουν στο έργο του Γερμανού καθηγητού Brake: «Η πολιτική εκπαίδευση των Σπαρτιατών» εκδ. β’ από «Το Αντίδοτο», Καλαμάτα 2014.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη