Πόσους φόρους θα πληρώσουμε για να πάρουν αύξηση δικαστές και ένστολοι;

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί ο κρατικός προϋπολογισμός μετά τις προσφυγές και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων για τις περικοπές στους μισθούς τους.
Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός και ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εσωτερική σύσκεψη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για να διαπιστωθεί το τι ακριβώς αναφέρουν οι οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και για να χαραχθεί η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση.

Στην σύσκεψη αυτή τέθηκαν επί τάπητος εναλλακτικά μέτρα που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 900 εκατ. ευρώ που «ανοίγουν» οι δικαστικές αποφάσεις, με μέτρα - παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στους ένστολους όσο και τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Το ΣτΕ έκρινε «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» τις περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012 στις αποδοχές των ένστολων εν ενεργεία και συνταξιούχων , στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών.

Είναι δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο κινείται σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή καθώς έχει να αντιμετωπίσει από την μια πλευρά τις δεσμεύσεις προς την τρόικα και από την άλλη την πολιτική δέσμευση για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για αναζήτηση μέσης λύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική».

Αναζητούν πολιτική συμφωνία για να μειωθεί ο «λογαρισμός»
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ένστολων θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν το 2012.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν ωστόσο στη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τους ένστολους για το 2014.

Ποιοί ένστολοι δικαιούνται αύξηση
Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί ο «λογαριασμός» που θα πληρώσει το Δημόσιο κατά 170 εκατ. ευρώ, από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ αναδρομικών, για τα οποία ο στόχος είναι να καταβληθούν σταδιακά.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν 268.500 ένστολους, 80.000 εν ενέργεια στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, 53.000 στην ΕΛ.ΑΣ., 8.000 πυροσβέστες, 7.500 λιμενικούς και περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ποιο είναι το κόστος για ένστολους και δικαστικούς
  • Το κόστος για την κάλυψη της «τρύπας» που ανοίγουν οι δικαστικές αποφάσεις για ένστολους και δικαστικούς έχει ως εξής:
  • Αναδρομικά ένστολων εν ενεργεία: 420 εκατ. Ευρώ
  • Αναδρομικά συνταξιούχων ένστολων: 130 εκατ. Ευρώ
  • Επαναφορά αποδοχών ένστολων σε επίπεδα Ιουλίου 2012: 200 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση
  • Αναδρομικά δικαστικών εν ενεργεία και συνταξιούχων και επιστροφή των μισθών σε επίπεδα Ιουλίου 2012: 170 εκατ. ευρώ
Ως έσχατη λύση υπάρχει η σκέψη να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν συνολικά όλους τους φορολογούμενους ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται. Δηλαδή θα πρέπει η κυβέρνηση να στραφεί σε μέτρα που θα πλήξουν όλους τους πολίτες, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος (από το σκέλος των εσόδων ή των δαπανών και πώς ακριβώς).

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι για φέτος μπορεί να αποφευχθούν νέα μέτρα , εάν υπερκαλυφθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, αλλά τα μόνιμα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για το 2015 και μετά υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, μόνο από τις αποφάσεις για τους ένστολους. Εάν στο ποσό αυτό προστεθεί και το κόστος για τους δικαστικούς, τότε αυξάνεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Πηγή

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ