Βόμβα: «Κλειδώνει» το αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ κι έρχεται νέο «πετσόκομμα» στις συντάξεις

Στη φτώχεια και την εξαθλίωση σπρώχνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι δανειστές τους Έλληνες πολίτες, επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά, ότι η περήφανη διαπραγμάτευση είναι ένα παραμύθι χωρίς ουσία και νόημα, αλλά με πολύ πόνο και με μεγάλα θύματα: τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου προς τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για το αφορολόγητο ανέφεραν ότι κινείται στην περιοχή των 5.900 - 6.000 ευρώ, τοποθέτησαν χρονικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ για τις συντάξεις είπαν ότι δίνεται μάχη να ξεκινήσει η περικοπή από το 2020.
Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τις συντάξεις των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ, ακολουθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και τέλος του ΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι από ένα σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων, τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν τουλάχιστον 900.000 άτομα.
Εξάλλου, το όριο των ομαδικών απολύσεων φαίνεται πως μένει στο 5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου εξέφρασαν αισιοδοξία για «κλείσιμο» της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement - SLA) την ερχόμενη Παρασκευή (31/03/2017) και συμφωνία στο Eurogroup της 07/04/2017.
Τόσο η κ. Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησαν πως θα υπάρξει συμφωνία για διατήρηση των πλεονασμάτων σε ποσοστό 3,5% για τουλάχιστον μία τριετία μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Τι θα γίνει με τα αντίμετρα
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αντιμέτρων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στους βουλευτές των ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μείνει στη λογική του «μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προωθήσει, μεταξύ άλλων:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ
- Πλήρη κάλυψη των δαπανών για όλα τα παιδιά που θα μπουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ
- Χορήγηση επιδόματος για 1ο και 2ο τέκνο
- Χορήγηση επιδόματος ενοικίου και πετρελαίου με κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ
- Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 26%
- Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%
-  Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα (50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ).
- «Χαλάρωση» της εισφοράς αλληλεγγύης

- Πρόβλεψη κονδυλίου ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη