Bank of America: Υποτίμηση 7,5% για τη δραχμή μετά από πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης

«Η ημέρα μετά το ευρώ» είναι ο τίτλος μελέτης της Bank of America (πραγματοποιήθηκε από έναν Έλληνα, τον Αθανάσιο Βαμβακίδη), η οποία ασχολείται με το τι θα συνέβαινε στα εθνικά νομίσματα των ευρωπαϊκών χωρών εάν διαλυόταν η Ευρωζώνη.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με τη μελέτη, το γερμανικό μάρκο θα βίωνε ανατίμηση προς τα πάνω σε σχέση με το ευρώ, της τάξης του 15%, κάτι που θα είχε άσχημες συνέπειες στις γερμανικές εξαγωγές, αφού τα γερμανικά προϊόντα θα γινόταν κατά πολύ ακριβότερα,. Όσον αφορά στις άλλες χώρες, εκτιμάται πως το νέο γαλλικό φράγκο θα έπεφτε 5%, ενώ τα νομίσματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα έπεφταν κατά 7,5%. Όσον αφορά στην Ιρλανδία θα είχε +2,5%, η Πορτογαλία -1% και η Ιταλία -3%.

Όπως υπογραμμίζεται, σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, η υποτίμηση των νομισμάτων της νότιας Ευρώπης θα σήμαινε ότι το γερμανικό μάρκο θα γινόταν μέχρι και 40% ακριβότερο έναντι αυτών. Ωστόσο εκτιμάται ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ωφεληθεί από την υποτίμηση, αφού η υποτίμηση του νέου γαλλικού φράγκου θα βοηθούσε τις εξαγωγές της χώρας.

Βέβαια, όπως αναφέρεται, επί του παρόντος ένας τέτοιος κίνδυνος, διάλυσης της ευρωζώνης, είναι πολύ λιγότερο πιθανός από ό,τι προ διετίας, λόγω ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας.


Ένας νέος κίνδυνος θα μπορούσε όμως να εμφανιστεί από τη Γαλλία, διότι η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί την έξοδό της από την Ευρωζώνη και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έχανε μια από τις σημαντικότερες οικονομίες της, ενώ η διάλυσή της θα καθίστατο εκ νέου πιθανή.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη