FT: "Στρατό στα Σκόπια ετοιμάζονται να στείλουν κράτη-μέλη της ΕΕ" - Εναντίον της Ελλάδας

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σχεδιάσει τις λεπτομέρειες ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου να στείλουν περισσότερους συνοριοφύλακες, ακόμα και στρατό, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις ροές μεταναστών που εισέρχονται στη Βόρεια Ευρώπη αναφέρουν οι FT.

Το «σφίξιμο» του κλοιού στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας έχει γίνει ένα δημοφιλές σχέδιο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο όπως και σε ομάδα χωρών στη διαδρομή του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου», παρά την άρνηση της Αθήνας.


Λίγο πάνω από 67.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ως τώρα φέτος καθώς οι αφίξεις δεν δείχνουν σημάδια ανακοπής. Διπλωμάτες φοβούνται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας της χειροτέρευσης της κατάστασης στη Συρία.

Αξιωματούχοι κρατών που εμπλέκονται στις συζητήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και αριθμός κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας- έχουν θέσει την πιθανότητα κράτη μέλη να στείλουν στρατό στην πλευρά της ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια να ελέγξουν ή ακόμα και «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το σχέδιο, που πρώτη φορά έθεσε η Σλοβενία τον προηγούμενο μήνα είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενο καθώς εμφανίζεται να βάζει κράτη μέλη της ΕΕ να παίρνουν το μέρος κράτους-μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια σε ένα ιστορικό της αντίπαλο, την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ. Εως τώρα η διμερής βοήθεια προς την Ελλάδα περιελάμβανε χώρες όπως η Ουγγαρία που έστειλε πολιτικό προσωπικό.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση στο Άμστερνταμ, ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto σημείωσε: «Αυτό που νομίζουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοχύρωτη στο Νότο».

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, που προφανώς είναι στην πΓΔΜ και τη Βουλαρία», υπογράμμισε ο κ. Szijjarto.

Πολλοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το κλείσιμο συνόρων μπορεί να πυροδοτήσει ανθρωπιστική κρίση στην παραδοσιακά ασταθή γειτονιά των Βαλκανίων, με τους πρόσφυγες να παγιδεύονται σε μικρές χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, διπλωμάτες από χώρες της Βόρειας Ευρώπης επιμένουν στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα «de facto» κέντρο υποδοχής των προσφύγων για την υπόλοιπη ΕΕ, με τους πρόσφυγες να διαμοιράζονται στη συνέχεια στις άλλες χώρες μέλη.

Ο Bert Koenders, υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας που έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η κρίση προκαλεί αναταραχές στις διπλωματικές σχέσεις των βαλκανικών χωρών. «Υπάρχουν πολλές εντάσεις εκεί. Πολλές διαφορετικές χώρες έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Τα σχέδια για μοιρασιά του βάρους έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Ο σχεδιασμός για μετακίνηση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ε.Ε. έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη μετακίνηση λιγότερων από 500 ανθρώπων.

Χώρες όπως η Αυστρία έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που καταφθάνουν εάν δεν βρεθεί λύση. Η Βιέννη έχει ήδη βάλει όριο, δηλώνοντας ότι μπορεί να υποδεχτεί 37.500 αναζητούντες άσυλο.


Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini έχει απευθύνει έκκληση να αποφευχθούν τα κλειστά σύνορα. «Δεν νομίζω ότι το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί λύση», δήλωσε.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη