Όλες οι διατάξεις-φωτιά του πολυνομοσχεδίου. Τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς

Σειρά φορολογικών διατάξεων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων" που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή και ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ (των 2 δισ. ευρώ της δόσης και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).


Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση σήμερα Τετάρτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη από την ολομέλεια.
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
- Την επιβολή τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη κάθε τυχερου παιχνιδιού του ΟΠΑΠ.
- Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού (ήτοι 40 ευρώ ανά εκατόλιτρο). Η επιβολή φόρου αφορά και στο εμφαλιωμένο κρασί, αλλά σε εκείνο που πωλείται χύμα.

Το τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο φόρος στο κρασί αποτελούν ισοδύναμα μέτρα για την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπονται επίσης:
- Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ειδικότερα, ορίζεται πως όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καλύπτουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους για να μην τεθούν εκτός.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο 30 ημερών για να τακτοποιήσουν νέες οφειλές. Το χρονικό αυτό περιθώριο μειώνεται στις 15 ημέρες για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2017. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι φορολογούμενοι δεν έχουν δικαίωμα καθυστέρησης ούτε μια ημέρα κατά την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.
Σε περίπτωση που εντός του 2017 οι φορολογούμενοι καθυστερήσουν την εξόφληση μιας νέας οφειλής, τότε αυτόματα χάνουν τη ρύθμιση, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την καθυστέρηση πρότερης οφειλής.
- Σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανείσπρακτων ενοικίων, σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπει την απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων από φορολόγηση για ενοίκια που αποδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί. Για να αποφύγουν, ωστόσο τη φορολόγηση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή εντολή έξωσης, βάρος το οποίο βαραίνει τον ενοικιαστή.
Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τα ανείσπρακτα ενοίκια έχει αναδρομική ισχύ και αφορά ήδη τα φετινά εισοδήματα από μισθώματα.
- Μείωση της θητείας του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στα δύο έτη, έναντι των πέντε ετών που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Προστασία πρώτης κατοικίας

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής (έναντι όσων ανακοινώθηκαν μετά την επίτευξη συμφωνίας τα ξημερώματα της Δευτέρας προς την Τρίτη).
Ειδικότερα, τα κριτήρια προστασίας για τις δύο κατηγορίες δανειοληπτών (των πιο αδύναμων στρωμάτων και αντίστοιχα των ελαφρώς πιο εύπορων), έχουν ως εξής:
Οικονομικά αδύναμοι

- για ένα άτομο, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 120.000 ευρώ και εισόδημα 8.180 ευρώ.
- για δύο άτομα, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 160.000 ευρώ και εισόδημα 13.917 ευρώ.
- για οικογένεια με ένα τέκνο, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 180.000 ευρώ και εισόδημα 17.278 ευρώ.
- για οικογένεια με δύο τέκνα, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 200.000 ευρώ και εισόδημα 20.639 ευρώ.
- για οικογένεια με τρία τέκνα, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 220.000 ευρώ και εισόδημα 24.000 ευρώ.
Πιο εύποροι

- για ένα άτομο, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 180.000 ευρώ και εισόδημα 13.906 ευρώ.
- για δύο άτομα, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 220.000 ευρώ και εισόδημα 23.659 ευρώ.
- για οικογένεια με ένα τέκνο, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 240.000 ευρώ και εισόδημα 23.973 ευρώ.
- για οικογένεια με δύο τέκνα, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 260.000 ευρώ και εισόδημα 35.087 ευρώ.
- για οικογένεια με τρία τέκνα, προβλέπεται αντικειμενική αξία ακινήτου 280.000 ευρώ και εισόδημα 40.800 ευρώ.




Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη