Ο επιθανάτιος ρόγχος των media

Στον ΠΗΓΑΣΟ ο περισσότερος κόσμος πλέον έχει σταματήσει να πατάει στη δουλειά του, γιατί δεν έχει χρήματα, για εισιτήρια ή για βενζίνη… Το κτίριο της Μεταμόρφωσης που στέγαζε κάποτε τα ισχυρά έντυπα της οικογένειας Μπόμπολα είναι spooky! Ακόμη και στον ΔΟΛ, το φαινόμενο σε μικρότερη κλίμακα, επαναλαμβάνεται!

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να μην είναι γενικευμένη… Η αιτία που την προκάλεσε όμως είναι… Αφού η απληρωσιά και οι καθυστερήσεις στο σύνολο των ΜΜΕ είναι κανόνας!

Η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι με τη μορφή που τα γνωρίσαμε έως τώρα τελείωσαν. Μαζί τους τελειώνουν (με πιο αργό ρυθμό), οι παραδοσιακοί εκδότες, αλλά και οι όψιμοι… Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά και οι νέες (που ποτέ δεν ήταν στην πραγματικότητα)… Τα παλιά κανάλια, τα νέα κανάλια, οι ιστορικές εφημερίδες, αλλά και οι νέες… Είναι θέμα χρόνου να σβήσουν… Όχι, μόνο γιατί τέλειωσε το χρήμα ή γιατί τα new media έρχονται καβάλα στο άλογο… Αυτά είναι αστεία!

Το συγκεκριμένο μοντέλο πέθανε και μαζί του θα πάρει όσους το υπηρέτησαν και το υπηρετούν (σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορέσουν)… Όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης… Αυτή, απλώς αποκάλυψε τη «γύμνια» και τις ασχήμιες του συστήματος… Αλλά εξαιτίας της εκτεταμένης διαπλοκής και διαφθοράς που βασίλεψε τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα. Ένα ολόκληρο σύστημα βασίστηκε και δούλεψε (τον ελληνικό λαό), με μοναδικό σκοπό τον πλουτισμό συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, πολιτικών, τραπεζικών και εκδοτικών… Τα οποία με τη σειρά τους έθρεφαν μικρούς στρατούς επαγγελματιών, μεταξύ άλλων δημοσιογράφων, παρουσιαστών, εκπομπαρχών κλπ.

Όλοι αυτοί μια ζωή ενδιαφέρονταν για τη μάσα, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα που τους τάιζαν και να προβάλλουν τους «δικούς» τους… Κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν ενδιαφερόταν να αποκαλύψει ή να φωτίσει, καταστάσεις ή κακώς κείμενα… Ό,τι έφθασε στο φως ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης συμφερόντων, αυτό που λένε στην αργκό της νύχτας, «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»!

Τα media στην Ελλάδα ήταν σχεδόν πάντα ένα εξαιρετικό όχημα για ξέπλυμα χρήματος… Όποιος επιχειρηματίας ή διάττοντας αστέρας ήθελε να «καθαρίσει», άνοιγε μια εφημερίδα, ένα περιοδικό, αγόραζε ένα κανάλι… Το ίδιο συμβαίνει ακόμη… Για αυτό βρίθουν οι περιπτώσεις – αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκδότες και εκδοτίσκοι, να εκδίδουν διαρκώς νέα έντυπα και όλοι να απορούν πού βρίσκουν τα χρήματα… Ενώ την ίδια ώρα χρωστάνε σε ταμεία, έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, καθυστερούν τις πληρωμές… και γενικά κάνουν ό,τι γουστάρουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!

Για όλους αυτούς του λόγους (και πολλούς άλλους) που μόνο να θίξεις μπορείς, διότι για να τους αναλύσεις χρειάζεσαι «σεντόνια»… Το συγκεκριμένο μοντέλο πέθανε. Η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι, στην ουσία όμως, αυτοί που τα υποδύθηκαν όλα αυτά ή δήθεν τα υπηρέτησαν (γιατί ποτέ δεν υπήρξε στα αλήθεια, ούτε το ένα ούτε το άλλο), τέλειωσαν!

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο MEGA, αλλά και στα υπόλοιπα «μαγαζιά»… με μειώσεις μισθών, απολύσεις, με συνελεύσεις εργαζομένων (και με την ευκαιρία: οι συνδικαλιστικές Ενώσεις του κλάδου, ως έννοια, ως ύπαρξη και ως δράση, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο)… είναι απλώς ο επιθανάτιος ρόγχος του συστήματος! Το μιντιακό τοπίο πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες δηλαδή, θα είναι σημαντικά διαφορετικό από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή.


Άλλωστε αυτό είναι και το αισιόδοξο στην υπόθεση: όταν πεθαίνει κάτι, κάτι νέο γεννιέται. Ας ελπίσουμε να είναι καλύτερο και πιο κοντά σε αυτό που παγκοσμίως σημαίνει δημοσιογραφία και δημοσιογραφικό επάγγελμα ή για άλλους λειτούργημα.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη