Αναζητούνται πιστώσεις για κάλυψη των κενών στα σχολεία

Σε νέα αναζήτηση πιστώσεων βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες στα σχολεία που, ειδικά φέτος, αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρα προβλήματα λειτουργίας.

Ήδη από σήμερα το υπουργείο Οικονομίας άρχισε να διερευνά τρόπους άμεσης κάλυψης των κενών στην Ειδική Αγωγή πάλι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η Ειδική Αγωγή είναι από τους χώρους που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως και τα νηπιαγωγεία-δημοτικά, μετά τον αποκλεισμό τους από το ΕΣΠΑ.


Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν τοποθετηθεί ακόμα 11.500 αναπληρωτές απ’ όλους τους πόρους χρηματοδότησης, έλεγαν σήμερα στελέχη του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι στους 5.000 που είναι ήδη στα σχολεία θα προστεθούν αυτές τις ημέρες 6.500 και μέχρι την επόμενη εβδομάδα άλλοι περίπου 6.000-6.500, φθάνοντας συνολικά τους 17.500-18.000.

Από 'κει κι ύστερα, «ό,τι δώσει ο προϋπολογισμός», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών –την οποία ανακοίνωσε κιόλας- για την Ειδική Αγωγή, στα σχολεία της οποίας μέχρι τώρα έχουν διατεθεί πιστώσεις για 2.800-3.000 εκπαιδευτικούς και απομένουν περίπου 500 κενά. Σε ό,τι αφορά τη γενική εκπαίδευση, τοποθετούνται αυτές τις ημέρες 1.700 στη Β΄θμια και 2.000 στην Α΄θμια.

Τα προβλήματα και παράλληλα οι αντιδράσεις γονέων, αλλά και εκπαιδευτικών εντείνονται, καθώς περνούν οι ημέρες και η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί. Το μάθημα εκ περιτροπής και όχι για όλες τις ώρες του προγράμματος έχει θυμώσει και ταλαιπωρήσει γονείς και μαθητές. Εξ' ου και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Παιδείας όπου θα συναντηθούν γονείς από πολλές περιοχές της Αττικής. Θυμίζουμε ότι η Αττική είναι μια από τις τρεις περιφέρειες, μαζί με το Ν. Αιγαίο (βλ. Κυκλάδες) και τη Δ. Μακεδονία που αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ και αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα, όχι μόνον στην ειδική αγωγή, αλλά και στη γενική και ειδικότερα σε νηπιαγωγεία-ολοήμερα δημοτικά.


Στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων, όχι μόνο για τα κενά αλλά και για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα –υποδομές, υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές κ.ά.- εντάσσεται και η συνέντευξη Τύπου από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη