Τόσκας: Οι δύο λόγοι που διαλύθηκαν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ

Τους λόγους που το υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να διαλύσει τις ομάδες ΔΕΛΤΑ εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός ΝίκοςΤόσκας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αναφέρει ότι ήταν πρώτον θέμα δημοκρατικού ελέγχου και δεύτερον  θέμα αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Τοσκας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομική δύναμη η οποία να μην έχει επικεφαλής. Υπογράμμισε ότι επίτηδες δεν είχε  επικεφαλής, για να μην βρίσκεται και ο υπεύθυνος, η οποία να κρύβει διακριτικά στη στολή, η οποία να κρύβει αριθμούς μοτοσυκλετών και να ενεργεί έτσι. “Δεν μπορεί να υπάρξει συντεταγμένο κράτος, με πονηρές, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πρακτικές”, ανέφερε.


Δεύτερον, όπως εξήγησε ο υπουργός, το κύριο βάρος αυτή τη στιγμή και οι ανάγκες της κοινωνίας μας δεν είναι η καταστολή. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, είναι η αστυνόμευση στις γειτονιές και κύρια στις γειτονιές με τα περισσότερα προβλήματα, στις φτωχές περιοχές, στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα με διάφορες ομάδες, που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, από αυτές τις ομάδες ΔΕΛΤΑ, το 1/3 πήγε στις μονάδες αποκατάστασης της τάξης αλλά θα είναι συντεταγμένο με επικεφαλής και για συγκεκριμένες δουλειές- αποστολές και τα άλλα 2/3 πήγαν στην αστυνόμευση. Ενισχύουμε την αστυνόμευση και ενισχύουμε και τον έλεγχο. Και αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση.


Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι  η κατάσταση έχει βελτιωθεί πλην όμως δεν μας ικανοποιεί. “Υπάρχουν μεγάλες ροές προσφύγων, υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που κάθε βράδυ περνούν τη θάλασσα και πηγαίνουν κύρια στην Λέσβο αλλά και στην Κω και στην Λέρο και στη Σάμο. Κυρίως σε αυτά τα νησιά, αλλά και σε μικρότερα, Κάλυμνος κ.λπ. Εκεί η επιδίωξη μας είναι να ταυτοποιούνται πάρα πολύ γρήγορα και να μην μένουν πάνω από 24 ώρες σε αυτά τα νησιά και να φεύγουν προς τον Ηπειρωτικό χώρο και από εκεί και πέρα πηγαίνουν όπου κατευθύνονται”, πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μηχανήματα που έχουμε τώρα, ενισχύθηκαν και με 12 μηχανήματα ταυτοποίησης που μας έδωσαν οι Γερμανοί προχθές και ψάχνουμε να αγοράσουμε με δικά μας λεφτά και κάποια άλλα, ακριβώς για να επιταχύνουμε αυτή την ταυτοποίηση και τη ροή των προσφύγων.

Πηγή

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ