"Βουνό" από προαπαιτούμενα περιμένει τον Τσίπρα μετά το ταξίδι τις ΗΠΑ

Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντλησει μπροστά του στην κυριολεξία ένα «βουνό» από υποχρεώσεις με ασφυκτικά μάλιστα χρονοδιαγράμματα, αρχής γενομένης από την ανάγνωση, τη Δευτέρα, των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Στη Βουλή στις τρεις ημέρες που διαρκεί η διαδικασία ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία με εταίρους και δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να εκταμιευθούν τα τρία δισ. αλλά κυρίως να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαδικασία η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει από συγκεκριμένα στάδια: μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρέπει να νομοθετήσει περί τα 50 προαπαιτούμενα -η λίστα θα καθοριστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group-, μερικά μάλιστα εξ αυτών εξαιρετικά αντιδημοφιλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρη η τριετής συμφωνία εμπεριέχει περί τα 200 προαπαιτούμενα και μόνο για να εκταμιευθούν τα 2 δισ. πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τα 50 εξ αυτών.

Θα ακολουθήσουν μια σειρά από άλλα μέτρα για την επόμενη εκταμίευση του ενός δισ., διαδικασίες όμως που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση διότι μόνο τότε θα εκταμιευθούν και τα 15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και να ανοίξει τα χαρτιά του για τις κυβερνητικές προτάσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά οι οποίες θα πρέπει να τύχουν, εντός του 2015, διαβούλευσης με εταίρους και δανειστές.