Οι Βρυξέλλες κατ' εντολή Μέρκελ επιδοτούν με 3 δισ. τους Τούρκους δουλέμπορους να "πνίγουν" την Ελλάδα με μετανάστες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «σπρώχνει» στην Τουρκία 3 δις ευρώ για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και ταυτόχρονα τάζει στην Άγκυρα κατάργηση του καθεστώτος της βίζας και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Την ανταμείβει δηλαδή για το γεγονός ότι ωθεί και «πνίγει» την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες γιατί απλά οι Γερμανοί δεν θέλουν να «φορτωθούν» το πρόβλημα.

Τα χρήματα δε που αποφάσισαν να δώσουν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας το σχέδιο δράσης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε με τις τουρκικές αρχές, δεν αποτελεί παρά ένα δώρο στους Τούρκους δουλέμπορους, αφού αυτοί, λειτουργούν σε απόλυτη συνέργεια με τις τουρκικές αρχές. Δεν πρόκειται δε να σταματήσουν το έργο τους, αλλά θα συνεχίσουν να οδηγούν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.


Ο «φιλέλληνας» πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, που θέλει να υπάρξει και έλεγχος των θαλασσίων συνόρων μας στο Αιγαίο από κοινού με την Τουρκία, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή Μέρκελ, κράτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και κάποιες αποστάσεις, λέγοντας πώς ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα, όπως το θέμα της βίζας ή της επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, είναι σε άμεση συνάρτηση των επιδόσεών της στο θέμα των προσφυγικών ροών.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αλλά την ίδια στιγμή ενέκρινε το ποσό των περίπου 3 δις ευρώ να δοθεί στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών τη στιγμή που στην Ελλάδα στέλνουν απλά συσκευές για να παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τους λαθρομετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία.

«Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία.


Οι δε θέσεις του για χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος δεν ελήφθησαν υπόψη από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να επιδοτεί τους Τούρκους και να αποδυναμώνει την Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που έχει  ανοίξει ζήτημα «κοινής» φύλαξης των συνόρων.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη