Παγκόσμια μπίζνα μεταφοράς χρημάτων μέσω προσφύγων

Εντυπωσιακή η εξάρθρωση ενός καλά δικτυωμένου κυκλώματος Αφγανών και Αιγύπτιων διακινητών, οι οποίοι κρατούσαν φυλακισμένους σε ένα διαμέρισμα - τρώγλη στην 3η Σεπτεμβρίου 34 ομοεθνείς τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 12 παιδιά.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αθηνών συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω έναν 34χρονο Αφγανό, μέλος πολυμελούς σπείρας Αφγανών διακινητών, ο οποίος καθημερινά «ψάρευε» από την πλατεία Βικτωρίας πρόσφυγες ομοεθνείς του, οι οποίοι έφθαναν στην Αθήνα από τα νησιά του Αιγαίου, τάζοντάς τους ότι θα τους βοηθήσει να φύγουν για το εξωτερικό παραχωρώντας τους προσωρινό κατάλυμα και εξασφαλίζοντάς τους, έναντι αδράς αμοιβής, πλαστά διαβατήρια, εισιτήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα.


Τους στοίβαζε σε μια τρώγλη επί της 3ης Σεπτεμβρίου και τους εξανάγκαζε να πληρώνουν 10 ευρώ την ώρα, ανά άτομο, για τη διαμονή!

Σε περίπτωση που τα θύματά του αρνούνταν ή δεν είχαν να πληρώσουν, τότε τα μέλη του κυκλώματος τους απειλούσαν, τους ξυλοκοπούσαν και δεν δίσταζαν να παρακρατούν τα ποσά που έστελναν συγγενείς τους από την πατρίδα τους μέσω ανταλλακτηρίων εμβασμάτων που τους υποδείκνυαν και τα διαχειρίζονταν μέλη της συμμορίας.

Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε όταν τέσσερις Αφγανοί πρόσφυγες τους οποίους κρατούσαν «φυλακισμένους» οι διακινητές κατάφεραν να αποδράσουν από το διαμέρισμα και να φθάσουν στην πλατεία Βικτωρίας όπου κατήγγειλαν την περιπέτειά τους στους αστυνομικούς μιας πεζής περιπολίας της ΕΛ.ΑΣ.

Για καλή τύχη των προσφύγων, εκείνη την ημέρα στην πλατεία έτυχε να βρίσκεται για επιθεώρηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος έδωσε διαταγή να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ύστερα από υπόδειξη των Αφγανών προσφύγων, οι αστυνομικοί εντόπισαν το διαμέρισμα και απελευθέρωσαν 34 πρόσφυγες, τους οποίους κρατούσαν φυλακισμένους οι δουλέμποροι σε άθλιες συνθήκες. Μεταξύ αυτών πέντε γυναίκες και δώδεκα παιδιά, ενώ συνελήφθη ένας Αφγανός εκ των μελών της σπείρας και αναζητούνται ακόμη τέσσερις ομοεθνείς του και ένας Αιγύπτιος.

Η μέθοδος Hawalla

Η δράση της συμμορίας επανάφερε στο προσκήνιο την τεράστια μπίζνα του δαιδαλώδους παγκόσμιου δικτύου μεταφοράς χρημάτων πάνω στο οποίο στηρίζεται η εμπορία ανθρώπων, πιο γνωστού ως Hawalla ή Hundi. Στην ουσία, πρόκειται για ένα εξαιρετικά απλό σύστημα μεταφοράς χρημάτων που διαφεύγει κάθε είδους φορολόγηση και ελεγκτικούς μηχανισμούς, λειτουργεί ανεξάρτητα από όλα τα συμβατικά δίκτυα και αποδίδει τεράστια κέρδη στους κατόχους του.

Τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στις χώρες της Μέσης Ανατολής, απ’ όπου και οι «ρίζες» της, χρησιμοποιούν ευρέως τα κυκλώματα των διακινητών και οι μεσάζοντές τους για να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ των χωρών απ’ όπου περνούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έως ότου φθάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Ως «βιτρίνα» για τη μεταφορά των χρημάτων χρησιμοποιούνται παράνομα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που ανοίγουν κυρίως μέλη ή ομοεθνείς συνεργοί της κάθε σπείρας σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της σπείρας που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Βικτωρίας.

Τα ετήσια κέρδη αυτών των συμμοριών υπολογίζονται από τις ελληνικές αλλά και ξένες διωκτικές αρχές σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ! «Μαύρα» φυσικά. Ενδεικτικά των μεγεθών του «μαύρου χρήματος» και των κερδών που αποφέρει το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι τα ποσά των νόμιμων εμβασμάτων μεταξύ μεταναστών στο εξωτερικό, που το... 2012 (σ.σ.: με τις μεταναστευτικές ροές υποπολλαπλάσιες των σημερινών) υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου !

Προμήθειες

Η μέθοδος Hawalla είναι εξαιρετικά διαδεδομένη μέσω των προσφύγων, αφού έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες από τις τράπεζες και τις άλλες νόμιμες μεθόδους μεταφοράς χρημάτων, καθώς χρησιμοποιεί δικές της, σχετικά σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι μεταφορές είναι αφορολόγητες και οι συναλλαγές ταχύτατες.

Σε πολύ κόσμο προκαλούν εντύπωση τα ποσά που καταβάλλουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στους δουλεμπόρους για τη μεταφορά τους σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λανθασμένα δε, πιστεύουν πως οι πρόσφυγες μεταφέρουν μαζί τους χιλιάδες δολάρια ή ευρώ, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολύμηνου ταξιδιού τους.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πληρώνουν ένα σημαντικό μέρος του συνολικού ποσού στους δουλεμπόρους πίσω στην πατρίδα τους, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι, και σε κάθε χώρα - ενδιάμεσο σταθμό ζητούν από τους συγγενείς τους στην πατρίδα να τους στέλνουν χρήματα μέσω των παράνομων ανταλλακτηρίων της σπείρας, ανάλογα με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στους ενδιάμεσους διακινητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του κυκλώματος αποτελεί ο χάρτης με τη διαδρομή και τα ποσά που χρειάστηκε να καταβάλει στους δουλεμπόρους ένας πρόσφυγας από τη Συρία για να φθάσει στο Μόναχο.

Αρχικά πλήρωσε 2.400 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία με ταξί. Στη Σμύρνη πλήρωσε άλλα 1.200 δολάρια (950 δολάρια η ταρίφα για τα ανήλικα) για να μπει σε δουλεμπορικό με προορισμό τη Λέσβο.

Στη συνέχεια του χάρτη αποτυπώνονται με σχέδια και ιδιόχειρες σημειώσεις η διαδρομή, τα μεταφορικά μέσα και τα ποσά που χρειάστηκε να καταβάλει είτε για τα εισιτήρια των πλοίων είτε στους μεσάζοντες των διακινητών προκειμένου, ύστερα από ένα ταξίδι πολυήμερο, επίπονο και γεμάτο θανάσιμους κινδύνους, να φθάσει στη δική του «Γη της Επαγγελίας». Σ’ ένα ταξίδι που, όπως αναφέρει ο Σύρος πρόσφυγας, του κόστισε συνολικά 18.000 δολάρια!




Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη