Η Ουάσιγκτον δίπλα στην Αθήνα στη διάρκεια της κρίσης

Στο πλευρό της Ελλάδας βρέθηκε η αμερικανική πλευρά τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 17ης Ιουλίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Στο σχετικό δημοσίευμα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, αποκαλύπτει ότι σε απόρρητο τηλεγράφημά του οι ΗΠΑ παρείχαν οδηγίες στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου.

 Σκοπός της Ουάσιγκτον ήταν να αποτρέψει ενδεχόμενο Grexit και γενικότερη αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βερολίνου, σημειώνει στην εφημερίδα.

 Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». «Η Αθήνα έπρεπε να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο», διαβάζουμε σε άλλο σημείο.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ενδεικτικό του τηλεγραφήματος είναι το ότι ο Έλληνας πρέσβης αναφέρει πως «η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει, κατά την παρούσα συγκυρία, (να) μεταβάλει (τη) γερμανική στάση και συγκεκριμένα (τη) "φιλοσοφική-θεολογική" προσέγγιση (του) κ. Σόιμπλε, (η) οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου (να) παραμείνει (η) Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και (το) ευρώ ως νόμισμα ισχυρό, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμοί».

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη