Ο Βαρουφάκης αποθεώνει τους Γερμανούς: Είναι οι καλύτεροι Ευρωπαίοι. Η Μέρκελ, η πιο έξυπνη πολιτικός, ο Σόιμπλε ριζωμένος φεντεραλιστής

«Εάν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, τότε αυτό οδηγεί σε κούρεμα ή αναδιάρθρωση» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε επιπλέον ότι «είναι σημαντικό ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο άμεσο μέλλον, ενώ πρόσθεσε πως για αυτό «μπορούμε να εφεύρουμε πολλές ονομασίες» σημειώνοντας πως τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική γλώσσα «είναι ιδιαίτερα δημιουργικές».
Αναφερόμενος στο γερμανικό λαό, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι από τους Γάλλους, καλύτεροι και από εμάς τους Έλληνες» ενώ ειδικά για την Αγκελα Μέρκελ τόνισε πως είναι «η πιο έξυπνη πολιτικός στην Ευρώπη».

Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του γερμανού ομολόγου του Βόλφγανγκ Σόιμπλε:«Είναι πιθανώς ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική υπόσταση και είναι δεσμευμένος Ευρωπαίος και ριζωμένος φεντεραλιστής».
Για την υπόθεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ή διαγραφής μέρους του δήλωσε: «Υπάρχουν όλοι οι τρόποι και οι όροι για να το περιγράψει κανείς αυτό και η ελληνική και η γερμανική γλώσσα είναι πλούσιες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σύντομα. Το 2010 είχαμε έναν ακόμα όρο για την περικοπή του χρέους.
Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε πάει σε πτώχευση, αλλά η Ευρώπη υποκρίθηκε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επωμίστηκαν το βάρος των ζημιών των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της περικοπής του χρέους. Αυτό ήταν κυνικό. Αυτά που μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν στην αλληλεγγύη, αλλά στις τράπεζες. Αυτό είναι που θέλουμε τώρα να αλλάξουμε. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους φορολογούμενους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Βαρύ φορτίο

«Έχουμε ένα βαρύ φορτίο χρέους στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ που κάθονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Φρανκφούρτη.
Ο καθένας σκέφτεται: αφήστε τους άλλους να επενδύσουν, και έτσι τελικά κανείς δεν επενδύει. Η κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν εφαρμόσουμε μια νέα συμφωνία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν στη δεκαετία του 1930". Αναφερόμενος στους Γερμανούς επισημαίνει: «Νομίζω ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί Ευρωπαίοι, ακόμη περισσότερο από ό,τι οι Γάλλοι ή οι Έλληνες. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν την Ευρώπη ως μέσο για την αποφυγή του έθνους-κράτους. Είναι μία από τις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά νομίζω ότι το να δείχνεις με το δάχτυλο είναι μια πολύ ηλίθια άσκηση. Θα πρέπει να σκεφτούμε ως Ευρωπαίοι και όχι με εθνικούς όρους».

Θύμα της κρίσης

Επισημαίνει επίσης πως και ο ίδιος έπεσε θύμα της κρίσης με αποτέλεσμα να φύγει από την Ελλάδα και να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Τέξας ενώ το 2011 δέχθηκε απειλές όταν βοηθούσε κάποιους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν συγκεκριμένα τραπεζικά σκάνδαλα. «Με είχαν απειλήσει τηλεφωνικά με το παιδί μου και ότι θα έπρεπε να σταματήσω την έρευνα. Δεν φοβήθηκα ποτέ και δεν έμαθα ποιοι ήταν πίσω από αυτές τις απειλές».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν οι τράπεζες είναι μέρος αυτής της ελίτ των ολιγαρχών που ωφελήθηκαν από την κρίση, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στόχος της Αθήνας είναι να τους διαλύσει και πως η Ελλάδα θα ήθελε και την βοήθεια του Βερολίνου γι΄αυτό: «Θα τους διαλύσουμε. Δεν ξέρω ακόμα πώς, αλλά θα τους σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Γερμανών.

Οι γαλοπούλες


Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να διαλύσει τα καρτέλ της χώρας. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποκρινόταν πως ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις, αλλά δείτε τους φορολογικούς νόμους. Φορολογούνταν άνθρωποι που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ζητάμε από τις γαλοπούλες αν θέλουν να σφάζονται τα Χριστούγεννα».

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη