Πώς το αμερικανικό Master Plan για το Φυσικό Αέριο έγινε τουρκικό «φλερτ» προς Λευκωσία

Εκπρόσωποι δύο τουρκικών εταιρειών είχαν επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο ΕνέργειαςΒολιδοσκόπηση Λευκωσίας για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου με αγωγό στην ΤουρκίαΚαι ισραηλινός αξιωματούχος ενημερώθηκε για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό το ενδεχόμενοΚυβέρνηση: Δεν συζητάμε αυτό το σενάριο όσο δεν επιλύεται το Κυπριακό


Δύο τουρκικές εταιρείες προσέγγισαν την κυπριακή κυβέρνηση θέτοντας το θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Τουρκία, βολιδοσκοπώντας τις θέσεις της Λευκωσίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών –που σημειωτέον δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι– είχαν επαφές γι’ αυτόν τον σκοπό τόσο με το Υπουργείο Ενέργειας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασαν τις απόψεις τους και έλαβαν ενημέρωση για τη μέθοδο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να μεταφέρεται Φυσικό Αέριο από την κυπριακή και την ισραηλινή ΑΟΖ στην Τουρκία.

Παράλληλα, υπέδειξαν το ενδιαφέρον των εταιρειών που εκπροσωπούσαν για να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες η μεταφορά μέσω του εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία είναι πιο οικονομική παρά διά της θαλάσσιας οδού, δηλαδή μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί πως για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτό το ενδεχόμενο ζήτησε να ενημερωθεί και αξιωματούχος του Ισραήλ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο.

Μέχρι σήμερα, η κυπριακή κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα σε κάθε «ενδιαφερόμενο», πως το σενάριο της μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω αγωγών στην Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση εφόσον δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού.

Οι πιο πάνω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις επαφές της Noble και Delek –εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ– με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται τη εφημερίδα Χουριέτ, οι Noble και Delek έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για το σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.

Επίσης, επειδή ένας τέτοιος αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ τριών χωρών, οι εταιρείες διαβουλεύονται για το πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλείται επίσης ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας οι οποίοι εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αναφέρουν ότι ο τερματικός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δις δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δις δολάρια.


Πηγή