Κόκκινος συναγερμός.... και κόκκινες γραμμές για τα κόκκινα δάνεια

Σε πλήρη εξελιξη είναι οι συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια και όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τόσο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που όπως έχει ήδη νομοθετηθεί θα μεταβιβαστούν σε funds, όσο και για το τί μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα δάνεια, στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά που έχουν πάρει παράταση προστασίας έως τις 15 Μαρτίου.


Η επίτευξη μιας πλήρους συμφωνίας επί της ουσίας του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τους δανειστές δεν είναι όμως εύκολη καθώς η ελληνική πλευρά θέτει –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– «κόκκινη γραμμή» για τα δάνεια εκείνα που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η οριζόντια εξαίρεση από τη μεταβίβαση σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο στεγαστικά δάνεια αλλά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν λάβει κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα το δεχτούν οι δανειστές.

Τα κόκκινα δάνεια των –μεγαλύτερων- επιχερήσεων

Το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει το άνοιγμα των κόκκινων -επιχειρηματικών- δανείων προς τα ξένα «funds» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χθες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης των δανείων αυτών.

Σύμφωνα με στέλεχος της ΤτΕ αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες εταιρείες. «Το ζήτημα είναι πώς επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα βρουν κεφάλαια» σημείωσε.

Κάθε τράπεζα θα έχει το δικό της στόχο ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σε αυτό φαίνεται να κατέληξαν οι επικεφαλής των δανειστών στην απογευματινή τους συνάντηση στο Χίλτον με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

«Έχω καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων» τόνισε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, μετά την συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές, συζητήθηκε η θέσπιση στόχων σε κάθε τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς και οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης.

Στο πλαίσιο του νέου νομοθετήματος για τα «κόκκινα» δάνεια, η ελληνική κυβέρνηση συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση αυτών να γίνεται με κριτήριο το ύψος της ανεξόφλητου δανείου, το χρονικό διάστημα μη εξυπηρέτησής του καθώς και την προοπτική βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Επί τάπητος έχουν τεθεί και τροποποιήσεις στον νόμο Δένδια, που αφορούσε τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με τη ρύθμιση οφειλών και προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Νόμος, ωστόσο, που στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει ως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Κόκκινα Στεγαστικά, Καταναλωτικά και Μικρομεσαίων

Όταν ψηφίστηκε ο «Νόμος Σταθάκη» (4346/2015) για την πώληση δανείων, o υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωνε ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, που θα προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές.

«Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.

Τελικά, η διαδικασία της αξιολόγησης δεν άφησε χρόνο για την προετοιμασία του νόμου και δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου για να υπάρξει μέχρι τότε σχετική λύση και για όσα δάνεια δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του 4346.

Από την ψήφιση του νόμου και μετά δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Έτσι, τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας.

Παράταση και για τις επικαιροποιήσεις του Νόμου Κατσέλη

Σε παράταση 45 έως 90 ημερών για την επικαιροποίηση των στοιχείων όσων δανειοληπτών έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη προσανατολίζεται υπουργείο και θεσμοί καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 19 Φεβρουαρίου και ήδη καταγράφονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή στοιχείων εκ μέρους των τραπεζών. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να γίνει και σήμερα νέα νέα συζήτηση.

Τόσο αυτή η παράταση όσο και η παράταση για τις 15 Μαρτίου θα δοθούν με υπουργικές αποφάσεις, αν και στην περίπτωση της πώλησης δανείων χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του νόμου που όριζε ως ημερομηνία απελευθέρωσης της δυνατότητας μεταβίβασης δανείων την 15η Φεβρουαρίου 2016.

Η ανάγκη παράτασης για τις επικαιροποιήσεις των στοιχείων του Νόμου Κατσέλη καθώς η κατάρρευσή του θα είχε αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός προστασίας του Νόμου 150.000 δανειολήπτες σε ένα σύνολο 170.000 για λόγους τυπικούς, επειδή δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση που προβλέπει ο Νόμος μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Δηλαδή δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες θα βρισκόντουσαν στο έλεος των επίσημων τοκογλύφων, μεγαλοτραπεζιτών, διεθνών κερδοσκόπων κεφαλαίων, γύπες, funds.

Όπως είχε αναφέρει χθες –πριν κυκλοφορήσει η είδηση της παράτασης- ο κ. Β.Κρητικός της Ένωσης Δανειοληπτών "εκ πρώτης όψης η ανωτέρω ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα ακόμα δείγμα κακοδιοίκησης από πλευράς κυβέρνησης, όμως η στόχευση και ο σχεδιασμός είναι πολύ βαθύτερος και πηγάζει από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα με την ανοχή της κυβέρνησης".

Αποσκοπεί διαμέσου αυτής της διαδικασίας 150.000 δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. Κατσέλη , να τεθούν εκτός διαδικασίας και εκτός προστασίας του Νόμου Κατσέλη.


Η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών έχει αιτηθεί επισήμως α) είτε την ανάγκη για εξάμηνη παράταση της διαδικασίας της επικαιροποίησης, δηλαδή έως τέλος Σεπτεμβρίου 2016 β) είτε την πλήρη αλλαγή του ανωτέρου πλαισίου με την υποχρέωση η επικαιροποίηση να γίνεται 30 ή 60 ημέρες προ της δικασίμου της κυρίας αγωγής (όπως προβλέπεται και σε λοιπές δικαστικές διαδικασίες).

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη