Σε διαδικασία επίλυσης βρίσκονται πλέον οι μεταρρυθμίσεις και τα θέματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, έπειτα από ορισμένες δύσκολες εβδομάδες, εκτιμά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Πρέπει να παραδεχτώ ότι ήμουν πολύ απαισιόδοξος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, διότι δεν υπήρχε καμία πρόοδος», δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνει το Reuters.
«Τώρα όμως επιστρέψαμε σε μια φυσιολογική διαδικασία και νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι τόσο υπέρ της Ελλάδας -αγαπάμε την Ελλάδα- όσο και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Σε συζήτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.
«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Z.
Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει το νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης του δανείου της χώρας.
«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τότε, η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς»