ΙΟΒΕ: Στην κόψη του ξυραφιού η ελληνική οικονομία

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και θα πρέπει να επιδιωχθεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε χθες(29/1/2015).
Το ΙΟΒΕ ήδη εκτιμά ότι οι εκλογές «στοίχισαν» στην οικονομική ανάπτυξη, την οποία τοποθετεί σε 2,3% το 2015, έναντι 2,9% των προηγούμενων προβλέψεων, υπογραμμίζει την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην προεκλογική περίοδο, τονίζει όμως ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι πολύ θετικές αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα διασφαλίζει συνθήκες για συστηματική άνοδο των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση αμφισβητεί το πλαίσιο της ως τώρα συμφωνίας με τους πιστωτές, όπως αναμενόταν βέβαια με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που πλειοψήφησαν στις εκλογές: «Η ισορροπία που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και εύκολα αναστρέψιμη. Ετσι, παρά το σημαντικό γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ρητά ότι η οικονομική πολιτική της θα κινηθεί τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης όσο και αυτού τη δημοσιονομικής σταθερότητας, δημιουργούνται παράγοντες σημαντικής αβεβαιότητας που πιθανώς θα ενταθούν μέχρι να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία με την ΕΕ».
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε ότι στο εξής οι προκλήσεις πηγάζουν από την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για ένα νέο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τον πρώτο σε βάρος του δεύτερου. Δεν έκρυψε τον προβληματισμό που υπάρχει, διαβεβαίωσε όμως ότι το ΙΟΒΕ έχει στόχο να συμβάλει στο έργο της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όχι μόνον λόγω του κόστους εξόδου αλλά και γιατί η επαναφορά και μόνον του ενδεχόμενου αυτού επιβαρύνει το πρόβλημα και περιπλέκει τη λύση. Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι οι κινήσεις της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να συγκλίνουν στην αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως. «Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να διώξει ούτε ένα ευρώ από επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Βέττας, δίνοντας έμφαση στην ύπαρξη συνεννόησης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αμοιβαίας επωφελούς, προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος. Δήλωσε πάντως ότι δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή του χρέους, λόγω της μακροχρόνιας διάρκειάς του. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον το χρέος δυσχεραίνει την ανάπτυξη», είπε, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας, ούτε η πολυτέλεια της μεγάλης καθυστέρησης μέχρι το καλοκαίρι, οπότε λήγουν μεγάλης αξίας ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Επισήμανε ακόμα ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται να επιτευχθεί το μεγάλο ζητούμενο που είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μέσω της προσέγγισης της οικονομίας της χώρας στις οικονομίες των άλλων χωρών.
Τέλος για το 2015 το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανεργία μπορεί να μειωθεί στην περιοχή του 24,4% και να καταγραφεί οριακός αποπληθωρισμός 0,1-0,2%.
Μανταλένα Πίου
Πηγή

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη