Στη Λευκωσία για την ενεργειακή συνεργασία


Σε μια περίοδο αστάθειας στη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Αμερικανών στρέφεται στο θέμα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στη Νοτιονανατολική Μεσόγειο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η τέταρτη τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η ενεργειακή συνεργασία και ειδικότερα η δημιουργία κοινού αγωγού μεταφοράς φυσικού αγωγού (East Med) προς την Ιταλία.

Επί τάπητος θα τεθεί και η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μπ. Νετανιάχου αναμένεται να συζητήσουν και ζητήματα που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία) επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών.

Ως ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του και η οποία αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ακόμη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ο αναπλ. υπ. Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος.

Ν. Κοτζιάς: Παράνομες οι αξιώσεις της Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται από χθες στη Λευκωσία και είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, σχολίασε την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει στον ΟΗΕ χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της αγνοώντας περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τις “παράνομες” αξιώσεις της γιατί, όπως έχω πει, προσπαθεί να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της», είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια, τα οποία είναι καταδικασμένα να αποτύχουν επειδή είναι αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο.

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη