Οι 12 + 1 εκκρεμότητες για την τρίτη αξιολόγηση

Την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης και των βασικών και δύσκολων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που θα πάρουν χρόνο για να υλοποιηθούν, αφορούσε η εντολή για επιτάχυνση και ολοκλήρωση μέχρι τον Νοέμβριο, που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του


Τα πιο σημαντικά από τα θέματα αυτά είναι:
1. Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια για το οποίο πήραμε την κίτρινη κάρτα στο άτυπο Eurogroup του Ταλίν από το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ. Προτεραιότητα για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η έναρξη μαζικών πωλήσεων πακέτων «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε distress fund.
2. H ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσιών υπαλλήλων ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο για μόνιμη κινητικότητα στο δημόσιο που καθυστερεί από το 2016.
3. Η επιτάχυνση του επαναπροσδιορισμού των οικογενειακών, στεγαστικών, φοιτητικών και επιδομάτων αναπηρίας.
4. Η επιτάχυνση του επανυπολογισμού των συντάξεων. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά μέχρι και το Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 70 -80%. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες ουσιαστικής ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία κοινού μητρώου και παρακολούθησης ασφαλισμένων.
5. Η ψήφιση και εφαρμογή των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.
6. Η ολοκλήρωση από το υπουργείο υγείας της εκ των υστέρων διόρθωσης των δαπανών για φάρμακα (claw back) και των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις και υγεία από ιδιωτικά θεραπευτήρια (rebate).
7. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η αναμόρφωση του πλαισίου για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ.
8. Η επιτάχυνση της σύστασης του Ταμείου δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) με την στελέχωση των τεσσάρων εποπτευόμενων εταιριών (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ) η σύνταξη κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και επιχειρηματικού πλάνου.
9. Η προώθηση στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων όπως το Ελληνικό και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού
10. Η πρόσληψη συμβούλων ιδιωτικοποίησης για όλες τις εταιρίες του δημοσίου - κυρίως τις ενεργειακές όπως ΔΕΗ τα ΕΛΠΕ η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ - ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση τους.
11. Η προώθηση υπουργικών αποφάσεων για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού που εκκρεμεί, η υιοθέτηση των παρατηρήσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ (όσες δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη) και ΙΙΙ καθώς επίσης και η συνέχιση της διαδικασίας απλοποίησης αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
12. Η συμφωνία του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 με στόχο την έγκρισή και την έναρξη υλοποίησης τους.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, θέμα είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018 χωρίς κενά και αμφιβολίες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα μέτρα. Αυτονόητο για κάτι τέτοιο, είναι να επιτευχθεί κατ αρχήν υπερπλεόνασμα και για τον προϋπολογισμό του 2017.
Οι αντιρρήσεις σε ψηφισμένα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό τέθηκε και των θέμα των αντιρρήσεων κάποιων από τους δανειστές σε κάποιες από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν σε νομοσχέδια του καλοκαιριού, όπως η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης και η μείωση του ΦΠΑ σε γεωργικά εφόδια. Και σε αυτό το θέμα η εντολή του Πρωθυπουργού η εντολή ήταν «να ξεκαθαριστεί το θέμα χωρίς συνέπειες».

Τάσος Δασόπουλος

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη