Τέλος εποχής για το Mega Channel

Το κανάλι που για 25 χρόνια ήταν στην πρώτη θέση, που προκάλεσε πολλές φορές θετικές ή αρνητικές συζητήσεις, ουσιαστικά βάζει τέλος στη λειτουργία του όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε. Είτε προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού των παπατζήδων είτε όχι το κανάλι της Μεσογείων δεν θα είναι όπως παλιά. Δεν ήταν άλλωστε εδώ και μήνες όταν ξεκίνησε η οικονομική περιπέτεια με ευθύνη των μετόχων του.

Πολλοί θα πουν «ποιον νοιάζεται που κλείνει το κανάλι της διαπλοκής» και θα έχουν δίκιο. Γιατί μπορεί το Mega να προσέφερε σημαντικές στιγμές πραγματικού πολιτισμού (π.χ. το πρόσφατο Νησί) ή πολύ μεγάλες τηλεοπτικές σειρές, αλλά ταυτόχρονα σημαδεύτηκε από πολύ αρνητικές εντυπώσεις για το ειδησεογραφικό του κομμάτι. Αλλά κι εκεί κατέγραψε τεράστιες δημοσιογραφικές επιτυχίες, έβγαλε μεγάλους δημοσιογράφους και στο κάτω – κάτω ήταν πρώτο το δελτίο ειδήσεων για πολλά χρόνια. Αν ήθελε ο κόσμος δεν θα το έβλεπε, η δημοκρατία του τηλεκοντρόλ ευτυχώς δεν έχει ακόμη καταργηθεί.
Η απαξίωση του καναλιού δεν οφείλεται στους δεκάδες εργαζόμενούς του, απλούς υπαλλήλους που τουλάχιστον οι περισσότεροι δεν ήταν χρυσοπληρωμένοι. Οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ορισμένες πριμαντόνες της δημοσιογραφίας με τα 30 και 40 χιλιάρικα το μήνα που οικειοποιούνταν το ρεπορτάζ των αφανών συναδέλφων τους κι έπαιζαν τα δικά τους παιχνίδια. Τους ξέρετε δε χρειάζονται ονόματα όλων εκείνων που πολλές φορές εξόργισαν τους πολίτες.
Εντάξει, να μην κλάψουμε για το κανάλι, αν και κάθε φορά που πέφτει «μαύρο» σε οποιοδήποτε είναι κακή στιγμή για τη δημοκρατία και την ενημέρωση. Όμως, για σταθείτε. Το Mega είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα, τα άλλα κανάλια δεν είναι; Οι μέτοχοι των άλλων σταθμών είναι αθώες περιστερές που δεν κάνουν ποτέ δουλειές με το Δημόσιο, δεν ανέβαζαν και κατέβαζαν υπουργούς, δεν είχαν παρεμβάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση; Μην τρελαθούμε τελείως και στο κάτω – κάτω σε όλες τις χώρες πίσω από τα κανάλια υπάρχουν επιχειρηματίες και συμφέροντα. Τι να πει κανείς για τον Μπερλουσκόνι για παράδειγμα.
Έτσι και στην Ελλάδα νταβατζήδες υπάρχουν πίσω από τα κανάλια κι έχουν κάνει πολλά και άσχημα. Όπως νταβατζήδες θα έρθουν και με τον διαγωνισμό αφού όπως είπε και ο Αλέξης «να πέφτει το χρήμα και δε με νοιάζει ποιος έρχεται».
Ή μήπως στην ΕΡΤ μεγαλονταβατζής δεν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση που κάνει το παιχνίδι της με τα λεφτά τα δικά μας;
Δύο πράγματα συμβαίνουν με το Mega που και τα δύο συνδέονται και τα δύο οδηγούν στο κλείσιμο του «μαγαζιού» ή στη μετεξέλιξή του. Το πρώτο είναι ότι οι μέτοχοί του σκοπίμως το άφησαν να απαξιωθεί και σκοπίμως δεν κατέθεσαν όλα τα χαρτιά για να πάρουν εισιτήριο για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Μπορεί να το έκαναν για να χρεοκοπήσει και να φορτωθούν οι τράπεζες μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ή μπορεί να το έκαναν ως μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην κυβέρνηση.
Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε «αίμα», ήθελε να δείξει στον κόσμο ότι τα βάζει με τη διαπλοκή και τι καλύτερο από ένα «πεθαμένο» οικονομικά κανάλι που έχει τη στάμπα του «βοθροκάναλου» που λέει και ο Πολάκης.
Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ορισμένες MEGAάλες αλήθειες που λίγοι γνωρίζουν.
Το πρώτο είναι ότι οι μέτοχοι του καναλιού έχουν συνεχείς επαφές και κρυφά ραντεβού με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Και με τον Παππά και με τον Δραγασάκη και με άλλους κι έχουν πάρει υποσχέσεις για διάφορα πράγματα. Όπως π.χ. τη στήριξη άλλων δραστηριοτήτων τους ή τη βοήθεια της κυβέρνησης σε άλλα… εγχειρήματα που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Έτσι πολεμάει τη διαπλοκή ο Τσίπρας και η παρέα του.
Το δεύτερο είναι θα υπάρξουν εκπλήξεις στην πορεία. Όπως π.χ. συνεργασίες κρυφές και φανερές. Λένε κάποιοι που γνωρίζουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκανε τόσο κόπο και δεν έβαλε τυχαία όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ στο οργανόγραμμά του για να παραδώσει τα όπλα έτσι εύκολα. Μπορεί να υπάρξει έκπληξη με… πολύπλοκο σχήμα και τη συμμετοχή του σε κάποιον από τους άλλους που προκρίθηκαν.
Το ίδιο ισχύει και για τον Μπόμπολα. Θα μείνει χωρίς κανάλι η οικογένεια; Κομματάκι δύσκολο. Μήπως υπάρχει λοιπόν μια κρυφή συμφωνία με κάποιον από τους διεκδικητές ώστε να μη φαίνεται ο Μπόμπολας αλλά το κανάλι να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του;
Στον όμορφο κόσμο χωρίς διαπλοκή που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δε γίνονται τέτοια παιχνίδια. Οι αρχάγγελοι της κάθαρσης (ή της νέας διαπλοκής όπως λένε κάποιοι) από τη μια κρατάνε τη ρομφαία κι από την άλλη το ποτήρι το ουίσκι που πίνουν παρέα με τους νταβατζήδες οι οποίοι χρωστάνε εκατομμύρια σε κράτος και εργαζόμενους.

Στην υγεία μας.

Σταύρος Πολυμέρης

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη