Το στοίχημα σωτηρίας της ΕΒΖ



Η κακοδιαχείριση «έθαψε» την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά καθώς φαίνεται δεν χάθηκαν όλα...

Οπως υποστηρίζει η νέα διοίκηση της εταιρείας, που πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε εισαγγελική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες προκατόχων της, ένα νέο ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί να σώσει την επιχείρηση αλλά και τους τευτλοπαραγωγούς.

Βασικός στόχος είναι η μείωση του παραγωγικού κόστους στα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ζαχαρουργείων ως προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησης.


Με το σχέδιο που διαμορφώνει, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, όπως υποστηρίζει, «χτίζει» το πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητά της, καθώς και την ανάπτυξη της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας.

«Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι μεγάλη, δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Απαιτεί μεθοδική και επίμονη προσπάθεια από όλους τους συνεργαζόμενους παράγοντες: τευτλοπαραγωγούς, εργαζόμενους, χρηματοδοτικούς φορείς, πελάτες και προμηθευτές.

Ολοι έχουν συμφέρον από μια ενεργή και κερδοφόρα ΕΒΖ, και στη βάση αυτή δημιουργείται η κοινότητα συμφερόντων που είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση της ΕΒΖ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Προφανώς η ΕΒΖ έχει τεράστιες δυνατότητες που τα τελευταία πολλά χρόνια είχαν ενταφιαστεί από κακοδιαχείριση, αδιαφορία για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και σχεδόν εγκληματικές αποφάσεις για εμπορικά θέματα, όπως άλλωστε έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη, ενώ συγκεκριμένες περιπτώσεις αναφέρονται λεπτομερώς στη μηνυτήρια αναφορά που έρευνα ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, στη Θεσσαλονίκη, Αχιλλέας Ζήσης.

Από κει και πέρα, όπως επισημαίνει η νέα διοίκηση, η ισχυρή παρουσία στη Σερβία και το γεγονός πως η επιχείρηση είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα, την καθιστά αντικειμενικά ισχυρό παράγοντα στη βαλκανική αγορά των 65.000.000 καταναλωτών.

Στις σημερινές συνθήκες και στην κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία, ο σχεδόν μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης είναι από το τραπεζικό σύστημα, οπότε η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι απαραίτητη και χρήσιμη για όλους.

Από την Τράπεζα Πειραιώς έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ, έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της ΕΒΖ και απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησής του.

«Αμεση συνέπεια αυτής της συμφωνίας είναι το ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εξόφληση των παραγωγών και η εξομάλυνση της λειτουργίας της επιχείρησης», επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Γεωπονική Διεύθυνση της ΕΒΖ εργάζεται ήδη για τη διανομή των σπόρων και στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Φέτος, φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά από όλες τις απόψεις και η ΕΒΖ πρέπει να επωφεληθεί από τη θετική συγκυρία.


Νίκος Φωτόπουλος

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη