Σε αναμονή η αγορά για την απελευθέρωση με όρους

Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά για τις εφαρμοστικές αποφάσεις που σχεδιάζεται να εκδοθούν μέσα στον Οκτώβριο και αφορούν στη διάρκεια ζωής στο γάλα, στην πώληση του ψωμιού, στις εκπτώσεις, στις προσφορές και στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Mε κριτήριο την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θίγονται από την αλλαγή της νομοθεσίας, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συνταγές του ΟΟΣΑ.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Οσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν έπεσαν στο κενό με την τελευταία αλλαγή του νόμου, που καταργεί τη διοικητικά καθοριζόμενη διάρκεια ζωής των 7 ημερών και μεταβιβάζει την ευθύνη αποκλειστικά στη βιομηχανία.


Υπό συνολική επανεξέταση θα θέσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τα κριτήρια με βάση τα οποία χαρακτηρίζονται σήμερα «τουριστικές» διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Πάντως, το συνολικό πλαίσιο για τις Κυριακές θα παραμείνει ως έχει. Θα συνεχίσει, δηλαδή, να ισχύει ο νόμος που προβλέπει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο, αλλά και εκείνος που δίνει τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου όλα τα καταστήματα με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη κάθε περιοχής και σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους.

Στην περίπτωση των παραδοσιακών φούρνων όπου ζυμώνεται και ψήνεται το ψωμί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να λάβει μέτρα προστασίας με στόχο να αναδείξει τη διαφορά τους από τα απλά πρατήρια.

Υπενθυμίζεται πως οι φούρνοι χάνουν το προνόμιο της αποκλειστικής χρήσης του χαρακτηρισμού «αρτοποιείο», καθώς ανεμπόδιστα πλέον θα μπορούν να ονομάζονται έτσι και τα πρατήρια πώλησης άρτου, όπου απλώς ολοκληρώνεται το μαζικό ψήσιμο έτοιμου ψωμιού.


Τέλος, απελευθερώνεται πλήρως η διάθεση ψωμιού σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.


Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη