Euroworking group - Ανάλογα με την εφαρμογή των μέτρων θα έρχονται τα λεφτά

Τον δρόμο για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα τον Οκτώβριο, ανοίγει η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking group όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθοριστεί ποια ακριβώς μέτρα θα έχει κάθε «πακέτο» που θα παίρνει τις επόμενες 100 μέρες η κυβέρνηση, ώστε να έρχονται (σε αντίστοιχες "υποδόσεις") τα λεφτά από τη δόση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δοθεί στη χώρα μας.

Με βάση τον οδικό χάρτη αυτόν, αναμένεται πως η Τρόικα των ελεγκτών (που  έγινε "κουαρτέτο" μετά την προσθήκη και εκπροσώπου του ESM ως παρατηρητή) θα καταφτάσει στην Ελλάδα ως τα μέσα Οκτωβρίου. Πολλά θα κριθούν και στο Εurogroup της 5ης Οκτωβρίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος θα μεταβεί έχοντας στις βαλίτσες του τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα σε 100 μέρες πάντως πρέπει να έχουν ληφθεί πάνω από 50 φορολογικά μέτρα (και σχεδόν 70 μαζί με τα μέτρα για ασφαλιστικό και εργασιακά, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την αγορά κλπ). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος δήλωσε χθες πως έχει καλυφθεί το 61% των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρώπη και, άρα, απομένουν λιγότερα από τα μισά για να κλείσει ο λογαριασμός.

Ωστόσο ο δρόμος αυτός περιπλέκεται εάν μέσα στις 100 τελευταίες μέρες της χρονιάς θα θελήσει η κυβέρνηση να θέσει υπό διαπραγμάτευση όπως έχει υποσχεθεί και άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως πχ την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στα σχολεία την οποία μόλις προ μηνός νομοθέτησε.

Όλα τα νέα μέτρα με τα οποία θα «αμπαλάρονται» οι αποδόσεις των 3 δισ. από τους δανειστές  πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου: συγχώνευση του ΣΔΟΕ με την ΓΓΔΕ, ΦΠΑ 23% στα νησά του Αιγαίου, νέο σύστημα κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου, κατάργηση των 100 δόσεων, αυξήσεις στα επιτόκια χρεών στην εφορία, λιγότερες δόσεις για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να εισπράττονται φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα 150 ευρώ από ΙΧ  που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.


Αν όλα πάνε καλά και η κυβέρνηση πιάσει τους στόχους της, τότε στα τέλη του έτους θα έχουν μείνει δύο μεγάλα ζητήματα: η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, στη συνέχεια, η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τα έχει υποσχεθεί η Ευρώπη από το 2011

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη