Ακίνητα: Οριζόντια μείωση 25%-30% στις αντικειμενικές αξίες

Ακίνητα: Οριζόντια μείωση 25%-30% στις αντικειμενικές αξίες
Της Μαρίας Βουργάνα

Το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα άρχισαν να επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο και οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πρέπει να «τρέξουν» για να ετοιμάσουν τις νέες τιμές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, η αναπροσαρμογή των αξιών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προεργασία.

Το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2016 και στο πλαίσιο αυτό η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 25%-30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.
Το σχέδιο
Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές ενδεχομένως να μην υπάρξει καμία μεταβολή ή οι παρεμβάσεις να είναι περιορισμένες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα γίνει οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών. Μέχρι τα τέλη του 2016 το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με στόχο την εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές.
Ακίνητα: Οριζόντια μείωση 25%-30% στις αντικειμενικές αξίες
Σήμερα οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα παράλογα ύψη του 2007, όταν η αγορά των ακινήτων γνώριζε «ημέρες δόξας». Την περίοδο 1993-2007 υπήρξε μία έντονη αύξηση των τιμών των ακινήτων. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 308%, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά 300% και στις άλλες αστικές περιοχές κατά 210,5%. Βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν η πτώση των επιτοκίων και της εύκολης πρόσβασης των ιδιωτών σε τραπεζικό δανεισμό.
Οι τιμές των ακινήτων κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της διετίας 2007 - 2008, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Μετά ξεκίνησε η κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2009 οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 4,3%, το 2010 κατά 4,4%, το 2011 κατά 5,5%, το 2012 κατά 11,8%, το 2013 κατά 10,9%, ενώ το 2014 η πτώση έφθασε στο 7,5%.
Φόροι ακινήτων
Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς αλλά και ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή του νέου φόρου ακινήτων θα κατατεθεί στη Βουλή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει μονομερώς σε καμία ενέργεια η συγκεκριμένη δέσμευση παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού συνδέεται άμεσα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Nέα παράταση
Νέα παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 2 Μαρτίου. Οσον αφορά στις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών έτους 2015, η ΓΓΔΕ θα προβεί κατόπιν συνεργασίας και διαβούλευσης με όλα τα σωματεία των λογιστών, σε βελτιώσεις του τρόπου υποβολής των εν λόγω καταστάσεων, προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις και να διευκολυνθεί το έργο των λογιστών.
Μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους
«Μπόνους» σε όσους πολίτες ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013, αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.
Η νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση του «μπόνους» στους συνεπείς φορολογουμένους που προβάλλεται τώρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «κούρεμα» 50% στους φόρους για όσους δεν έχουν πληρώσει, θα περιληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Η αναπληρωτής υπουργός μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό απέφυγε περαιτέρω διευκρινίσεις, όμως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το «μπόνους» θα έχει τη μορφή μιας έκπτωσης επί των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν το 2016. Θα έχει δηλαδή ως συνέπεια στην επόμενη φορολογική χρήση, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να καταβάλουν λιγότερο φόρο έναντι των υποχρεώσεών τους.
Για τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι η κατάθεση της ρύθμισης δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια καθώς δεν αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική βόμβα των χρεών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 76 δισ. ευρώ. Στόχος είναι με τη νέα ρύθμιση να εισπραχθούν περίπου 9 δισ. από αυτό το ποσό, ενώ επισήμανε ότι τα 47 δισ. ευρώ από τα 76 δημιουργήθηκαν τα χρόνια του Μνημονίου.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση χρεών. Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις απέτυχαν, καθώς μ' αυτές ρυθμίστηκαν χρέη συνολικού ύψους μόλις 2 δισ. ευρώ 195.000 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Κι αυτό συνέβη διότι οι περιορισμοί που ετίθεντο ήταν τόσοι πολλοί που δεν επέτρεπαν σε μεγάλο αριθμό οφειλετών να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αν και το ήθελαν.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η κατάργηση του ανωτάτου ορίου του 1.000.000 ευρώ αποφασίστηκε επειδή το ζήτησαν όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς και προκειμένου η νέα ρύθμιση να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποδοχή από τους φορολογουμένους. Για το «κούρεμα» έως και 50% των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, η κ. Βαλαβάνη τόνισε χαρακτηριστικά: «Λέμε στον οφειλέτη, φέρε όσα μπορείς κι ό,τι μας φέρεις θα κερδίσεις άλλο τόσο».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι «αυτός που θα φέρει ένα ποσό για μερική εξόφληση θα έχει έκπτωση πρώτα στις προσαυξήσεις. Πρέπει να ανακουφίσουμε έναν κόσμο που για 3.000 και 5.000 ευρώ βρίσκεται σε απόγνωση. Πρέπει να σκεφτούμε και τα έσοδα. Πρέπει να καταργήσουμε όλους τους φραγμούς».

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη