Γερμανικό τελεσίγραφο

Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος την ελληνική κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσει τις προτάσεις και το σχέδιό της για το πρόβλημα του χρέους, πριν από το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Οι Γερμανοί, διά στόματος του Μάρτιν Γιέγκερ, εκπροσώπου του Βόφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσαν τελεσίγραφο πέντε ημερών, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τις ιδέες που θα κινούνται σε… ρεαλιστική βάση.

Μάλιστα, προειδοποιούν ότι «είναι απολύτως "ανοιχτό" τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης». Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε τόνισε επίσης πως το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στη συγκέντρωση των G20 στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου και θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες.



Το κρίσιμο Eurogroup

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδος). Πρόκειται για
 μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις υπουργών Οικονομικών όπου για πρώτη φορά θα λάβει μέρος ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οι πιέσεις είναι ήδη ασφυκτικές και αναμένεται να ενταθούν προς την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Eurogroup γίνεται μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη που θα λάβει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και μία εβδομάδα πριν από το τακτικό Eurogroup. 

Tο Euroworking Group έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup (στις 11 Φεβρουαρίου) το οποίο θα επισημοποιηθεί στις 16 του μήνα. 

Και φυσικά το βλέμμα είναι στραμμένο στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας από τον ELA.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι χθες στο Eurogroup Working Group (EWG) δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. 

«Δεν θα δεχτούμε συμφωνία που διατηρεί το τρέχον πρόγραμμα»

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια συμφωνία-γέφυρα έως ότου παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα.

«Εμείς δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε συμφωνία που να μην αφορά σε ένα νέο πρόγραμμα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της στο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης.



Πηγή

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη