Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μισθών της Ε.Ε. έγινε στην Ελλάδα

Συνεχίζεται και φέτος η μείωση των μισθών και κατά συνέπεια και το διαθέσιμο υπόλοιπο του εισοδήματος των πολιτών κατά το α΄ τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς έχει μειωθεί κατά 1,8% το α΄τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι όπου η μείωση ήταν 11,9%.
Σημειώνεται ότι οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ΄ τρίμηνο του 2010 και το πρώτο μνημόνιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των πέντε κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», στα οποία σημειώθηκαν μειώσεις μισθών το α΄ τρίμηνο εφέτος.Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Κύπρος (-7,9%) και έπονται η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%). Σε μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται αυξήσεις 1,7% και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%). Αυξήσεις μισθών καταγράφονται, επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).
Τέλος, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών έχει καταγραφεί αύξηση του δείκτη των μισθών κατά 0,6% το α΄ τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριμήνου 2013, έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Για τον υπολογισμό του εν λόγω δείκτη, χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια, τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές, καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία.

Πηγή

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη