Νέο «άδειασμα» Ρεν στην κυβέρνηση: Απόφαση του Eurogroup που θα διατεθεί το πλεόνασμα

«Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup» δηλώνει για την κατάληξη των χρημάτων του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επίτροπος οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, «αδειάζοντας» την κυβέρνηση Σαμαρά που έχει ήδη μοιράσει υποσχέσεις για παροχές στους «κοινωνικά αδύναμους».

Σε συνέντευξή του στην γερμανική «Welt am Sonntag», ο Όλι Ρεν αμφισβητεί την ύπαρξη αλλά και το μέγεθος του πλεονάσματος, καθώς αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat, για το αν η Ελλάδα πράγματι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Τα θέματα για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016 θα ανοίξουν «οπό το καλοκαίρι και μετά» όπως σημειώνει ο Ρεν, καθώς τότε θα υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία αλλά και η ολοκληρωμένη αξιολόγηση της τρόικας.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Για αυτό θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει.

Σχετικά με την πορεία του προγράμματος, ο Όλι Ρεν δίνει βάρος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να πετύχει η ελληνική οικονομία δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος σύμφωνα με τον επίτροπο, η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ακόμη και για το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής, αλλά όπως δηλώνει, «Δόξα τω Θεώ, η καταστροφή δεν συνέβη». 

Υπενθυμίζεται ό πρόσφατα o επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ είχε βάλει με δηλώσεις του «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό αμφισβητώντας ευθέως το πλεόνασμα ασκώντας σκληρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης,  λέγοντας ότι η υπηρεσία του εργάζεται ανεξάρτητα από  πολιτικές ελπίδες!


Πηγή

Οικονομία, covid business , ενεργειακή κρίση- Με τον Ζάκη Πολυζωίδη